Útifű maghéj: a kíméletes bélradír

  • 2018.04.07.
  • 8



Csodaszer. Mostanában egyre több élelmiszerre mondják, így az útifű maghéjra is. De mi ez, mire van hatással és hogyan kell használni?
Magyarországon is minden árokszélen találkozhatunk útifűvel, de a lándzsás útifű csak közeli rokona a maghéj forrásául szolgáló növénynek, mely a Hindusztáni-félszigetről származik. Ennek fiatal leveleit salátaként is fogyasztják, szárított magja pedig évszázadok óta gyulladáscsökkentő és béltisztító hatásáról ismert, így székrekedés, hasmenés vagy bélrendszeri gyulladások megszüntetésére használták és használják ma is.
Méregtelenítő és salaktalanító hatását folyadékkal érintkezve emészthetetlen élelmi rostjainak, kíméletességét a sejtjeiben tárolt nyálkás anyagnak köszönheti, mely a belek belső síkosítása révén megkönnyíti a széklet végighaladását és ürítését. Megköti és eltávolítja a vastagbélben lerakódott méreganyagokat azokkal a baktériumokkal együtt, melyek krónikus betegségeket, sőt, akár a belek elrákosodását okozhatják.
Az anyagcsere javításával a súlyvesztést, valamint a hasi zsír eltávolítását is felgyorsítja.
Az útifű maghéj csökkenti a koleszterinszintet és szinten képes tartani a cukorbetegséget is.
Segít megelőzni az érelmeszesedés és a koszorúér-betegségek kialakulását.
A gluténmentes tészták, kenyerek sütésénél is nagy segítség lehet, mert képes sikér nélkül is összetapasztani a lisztet, így megfelelő állagú lesz a tészta.
Az útifű maghéjat természetes állapotában is fel lehet használni, de szárítva, aprítva vagy porítva könnyebb fogyasztani. Kapszula formájában is kapható.


Hogyan használjuk?
Legegyszerűbb módja, ha folyadékban elkeverjük. Ebből a napi adag 7-21 gramm, legfeljebb 7 grammos (egy lapos evőkanálnyi) adagokban. Ehhez bőséges folyadék szükséges, grammonként legalább 30 ml. Ha belekevertük a folyadékba (víz, gyümölcslé, tea, tej), azonnal el kell fogyasztani, hogy mire az útifű maghéj a folyadékot magába szívja és megnő a tömege, addig biztosan elérjen a gyomorig. Kevés folyadékkal fogyasztva az egész emésztőrendszerben problémát okozhat.
Figyelni kell arra, hogy a gyógyszerek hatóanyagait is megköti és még a felszívódásuk előtt, ezért a gyógyszer bevétele és az útifű maghéj fogyasztása között legalább 2 órának kell eltelnie.
Ha közvetlenül étkezés előtt vagy után fogyasztjuk el az útifű maghéjat, úgy az megakadályozza a cukor felszívódását is, s a vércukorszint zuhanását eredményezheti.


Mire használjuk?
Az útifű maghéjat keverhetjük müzlibe, kenyeret, zsemlét is elkészíthetjük felhasználásával. A vajat, pástétomot dúsíthatjuk vele vagy fűszeres olajhoz is keverhetjük. Főzelékeknél, mártásoknál tökéletes alternatíva sűrítésre a fehér liszt helyett. Leveseinkbe rántás helyett, tésztaételek szószához keverve is megállja helyét. Nyers ételek sűrítéséhez, gyümölcspürék állagának keményítéséhez is kiváló, de pudingot is készíthetünk adagolásával.

A bejegyzést a Bijó Webáruház támogatta, ahol útifű maghéj, illetve vele készült termékek is beszerezhetők.

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a blogkövetésre, ne maradj le semmiről!

Címkék

Érdekes