Emlékszel a hitlerszalonnára?

  • 2018.03.10.
  • 3



Emlékszel a hitlerszalonnára?
Ez egy olyan „szalonna”, ami nem tartalmaz húst, sőt ez egy lekvár. Én imádtam gyerekkoromban, bár akkor nem is tudom, hogy hívtuk, de nem így, az biztos.
De mi is ez és miért kapott ilyen nem túl bizalomgerjesztő nevet (haha, nem túl bizalomgerjesztő, mondom én, egy Konyhalál nevű bloggal…)
Ez egy sötétpiros, kemény, szeletelhető lekvár, amit nem üvegben árultak, hanem papírba csomagolva, amin átsejlett a tartalma. Ma nagyjából a sütésálló lekvár hasonlít hozzá állagában. Vékony szeletekben kenyérre tettük, de előfordult, hogy a (két-három) szelet(ke) kenyér nélkül csúszott le…
Na és a neve. A II. világháború végén komoly élelmezési problémák léptek fel. Ekkor Hitler parancsba adta a birodalom vegyész-kémikusai számára, hogy találják meg a megoldást a birodalomban várható éhezés megelőzésére, az élelmezés válságos helyzetére. Így jött létre ez az állati és növényi anyagokat, fehérjéket, vitaminokat és ásványi anyagokat is tartalmazó kemény lekvár. Először Németországban terjed el, majd megjelent Magyarországon is, és a háború után sem tűnt el.
Maradék gyümölcsökből és aromákból készült, ahol nem igazán a minőség, hanem inkább a mennyiség volt a fő szempont. Mindenesetre emlékeim szerint az ízt nagyon eltalálták így is…

Nézd meg ezt is: Ezeket ettük a nyolcvanas években 1. rész és 2. rész

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a blogkövetésre, ne maradj le semmiről!

Címkék

Retro Étel