Keksz, amitől nem ment a szex

  • 2018.03.09.
  • 2


Tudtad, hogy volt olyan keksz, amiről úgy gondolták, hogy segít az önmegtartóztatásban?
Volt egy Sylvester Graham nevű lelkész a hetednapi adventista egyháznál a 19. században, aki úgy gondolta, az önmérséklet üdvözít, erre buzdította a híveket is. Manapság a tevékenységei révén akár életvezetési tanácsadónak is mondhatnánk, mert igen konkrét elképzelései voltak, melyeket az egyháza követőivel is igyekezett betarttatni az egészség megőrzése és a tisztátalan gondolatok elkerülése érdekében:

a kenyeret finomítatlan lisztből kell készíteni,
csak 12–24 órája sütött kenyeret együnk,
a zöldségek és a gyümölcsök legyenek a legfőbb ételek,
vaj helyett inkább tejszínt kell használni,
friss tej, sajt és tojás fogyasztása mértékkel engedélyezett,
az ételt jól meg kell rágni,
a húst és a halat jobb lenne elhagyni,
kerülni kell a zsíros, dús mártásokat és a fűszeres ízesítőszereket,
tiltott mindenféle izgatószer (tea, kávé, bor, almabor, sör, dohány stb.) fogyasztása,
a legjobb ital a tiszta lágy víz,
a nap utolsó étkezése legyen könnyű és történjen meg 3-4 órával a lefekvés előtt,
két étkezés között ne együnk,
kerüljük el a túl sok evést,
gyógyszerfogyasztáskor ne igyunk alkoholt,
mintegy 7 órát aludjunk naponta jól szellőztetett helyiségben,
kerüljük a szoros ruházatot,
akár(!) naponta fürödjünk langyos vagy hideg vízben,
végezzünk testmozgást a szabad levegőn.

Ha megnézzük tanácsait, ezek ma is megállják a helyüket – és persze ma sem teszünk ezeknek teljes mértékben eleget. Talán innen vannak a buja gondolataink?

A testi vágyak legfőbb ellenszerének az általa kifejlesztett speciális lisztet tartotta. Ez a gabonaszem minden részét, a héjat, a magbelsőt és a csírát is tartalmazza. A Graham-lisztnek nagyobb a szemcsemérete, mint például a teljes kiőrlésű liszteké, így lassabban emésztjük meg és később leszünk éhesek. Előnye, hogy magasabb a többi liszthez képest a vitamin-, ásványianyag- és rosttartalma.

Graham ebből kekszet kezdett árulni, ami ízesítésében és hozzávalóiban is meglehetősen puritán volt. Főleg fiatal fiúknak ajánlotta, na meg a házasoknak, akik a megengedhető havi egy „házastársi kötelességet” nem annyira kötelességnek érezték és többet akartak volna. A keksz segítségével elkerülhették a nyilvánvalóan a túlzásba vitt szex okozta tébolyt, vakságot, korai halált és még számtalan egyéb kórságot.

Valami ezzel az egy ponttal nem teljesen stimmelhetett, mert Graham mester sem érte meg az igazi öregkort, 57 évesen meghalt.
Ha az önmegtartóztatásra – szerencsére – nincs is hatással, a többi jó tulajdonsága megállja a helyét. Szemcsemérete nagyobb, a szervezetbe jutva a szénhidrát, mivel nagy szemcseméretű, lassan szívódik fel, illetve ezzel egyidejűleg étkezés után nem alakul ki olyan hamar éhségérzet. Nem mellékes a Graham lisztben található búzacsíra-, ásványianyag-, folsav- és B-vitamin-, továbbá kálium-, kalcium-, foszfor-, magnézium-, cink- és mangántartalom sem. Jobb a tápértéke, mert magasabb a vitamin-, ásványianyag- és rosttartalma, így az ebből készült ételekkel egy lépéssel közelebb kerülünk az egészséges étkezéshez.


A bejegyzést a Bijó Webáruház támogatta, ahol a Graham lisztet is megtalálod a kínálatban.

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a blogkövetésre, ne maradj le semmiről!

Címkék

Érdekes