Japánban borravaló helyett origamiznak

  • 2018.02.02.
  • 3



Japánban nem szokás borravalót adni, sőt, kifejezetten sértőnek találják az ilyesfajta próbálkozásokat. A pincérek zavarba is jönnek miatta és kínos helyzetbe kerülnek, hogy vissza kell utasítaniuk, nemet kell mondaniuk.
De mivel a japánok kifejezetten udvarias nép, mégis szeretik kifejezni valahogyan a hálájukat a pincérek felé. Így terjedt el az a szokás, hogy a pálcikatartó papírtasakból kis figurákat hajtogatnak.

Juki Takumi pincérként dolgozott, így jött az ötlet, hogy összegyűjti az ország minden tájáról ezeket a miniatűr origami figurákat és kiállítja őket.
2013-ban kezdte a gyűjtést, azóta már több mint 13000 borravaló figurát szedett össze, amelyből nyolcezret ki is állított a Japanese Tip (A japán borravaló) című kiállításán. Már csak a papírtasakok különbözősége is igen sokszínű – szó szerint –  a gyűjtemény, de a figurák is eltérőek, vannak nagyon egyszerűek, bonyolultak, állatfigurák, csillag, karika és még rengeteg minden, ami az étterembe járók kézügyességétől telt.








Olvasd el ezt is: Élet és étel Japánban

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a blogkövetésre, ne maradj le semmiről!


Forrás: https://www.finedininglovers.com/blog/out-of-the-blue/japanese-tip-exhibition/

Címkék

Érdekes Japán