Így lett a virsli Bécsben frankfurti, Frankfurtban meg bécsi

  • 2017.12.30.
  • 0



1805. október 15-e a bécsi-frankfurti virsli „születésnapja”. Ekkor készítette el először egy svájci származású hentes, Johann Georg Lahner.

A mesterségét Frankfurtban tanulta, majd egy ismeretlen hölgytől kapott 300 guldent, hogy megnyithassa első hentesüzletét. Frankfurtban szigorú céhes szabályok voltak érvényben, ezért inkább Bécsben kezdett neki egy új termék kikísérletezésének. Ő kétfajta húst, marhát és disznót kevert össze, ami Frankfurtban megengedhetetlen lett volna. A darált húshoz fűszereket, sót és vizet adott, majd juhbélbe töltötte és enyhén megfüstölte. El is nevezte bécsi frankfurtinak, de a bécsiek ezt röviden csak frankfurtinak hívták. Frankfurtban viszont bécsinek, megkülönböztetve a saját, egyfajta húsból készülő virslijüktől.

A terméke olyan sikert aratott, hogy az előkelő társasági eseményeken mindig felszolgálták, sőt állítólag még II. Ferencnek is a kedvenc ételeinek egyike volt.
Lahnert annyira megbecsülték, hogy a mások által nehezen megszerezhető bécsi polgárjogot is megkapta. Halála után fia folytatta az üzletet, később húsfeldolgozó gyárat is alapított.

Milyen virslit érdemes venni? Olvasd el ide kattintva!

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a blogkövetésre, ne maradj le semmiről!

Címkék

Virsli