Propolisz, virágpor, méhpempő – természetes antibiotikumok a méhektől

  • 2017.11.26.
  • 7




A mézet sokan csodaszerként ismerik. Az biztos, hogy ha máskor nem, megfázáskor előkerül és a forró teába kanalazzuk. Itt is a baktériumölő hatását használjuk ki, de számos más esetben, például fekélyeknél, húgyúti fertőzéseknél, égési sérüléseknél is segíthet.

De a méhek nem csak mézet gyártanak, van még pár csodaszer a tarsolyukban (vagy inkább a kaptárukban): propolisz, virágpor és méhpempő is. Őszintén szólva én igazából csak a propoliszról hallottam úgy igazán korábban, aztán az instagramon láttam szépen feldíszített zabkásás tálakon a virágport, majd pedig Anyukám vett nekem virágport is és méhpempőt is, így ezeket meg is kóstoltam.
Lássuk, mit érdemes tudni róluk!

Propolisz

A pro-polisz ógörög eredetű szó, jelentése: a város előtt, a város védelmezője.
A dolgozók főleg a nyírfa és a nyárfa rügyeiről takarítanak be egy gyantaszerű anyagot, átalakítják, majd betömködik vele a kaptár réseit, repedéseit, a kaptár baktériumok és kórokozók elleni védelmére használják.
A propolisz körülbelül 200 féle anyag keveréke, tartalmaz gyantát, balzsamokat (50-60%), viaszokat (10-30%), illóolajokat (8-10%), valamint virágport, vitaminokat (B1, B2, B6, C, E), ásványi anyagokat (K, Na, Mg, Al, P, Si, Va, Co, S, N, Zn) és flavonoidokat.
Regeneráló, tisztító hatású, biztosítja a sejtek stabilitását, baktérium-, vírus- és gombaölő, növeli az erek rugalmasságát, fájdalomcsillapító, immunerősítő, gyulladáscsökkentő, vérnyomáscsökkentő. Az egyik legjobb antibiotikum, melynek nincs mellékhatása és a szervezet nem tud hozzászokni.
Nyombélfekély, tüdőgyulladás, vastagbél gyulladás, felső légutak hurutja, bronchiálos asztma esetében különösen javasolt a használata.

Virágpor

A virágport a méhek a nektár begyűjtésekor szedik össze és hátsó pár lábukon található pollengyűjtő kosárkáikban szállítják a kaptárba táplálékként. Saját enzimjeikkel tovább érlelik, így a koncentrátumok koncentrátumát hozzák létre.
A nyers virágpor vitaminok, ásványi anyag és enzimek keveréke, ezek teszik minden igényt kielégítő táplálékká. Kiváló növényi fehérjeforrásként erősíti a szervezet védekezőképességét, megfelelő tápanyaggal látja el az idegrendszert, segít helyreállítani a bélflóra működését, támaszt nyújt a fárasztó, stresszes időszakokban.
A virágpor egy lúgosító táplálék. Magas az antioxidáns-tartalma, így semlegesíti a káros szabad gyököket, és rendszeres fogyasztásával akár még tovább is élhetünk. Fokozza egyes gyógynövények pozitív hatását. Afrodiziákumkánt is számon tartják és még a termékenységet is javítja, prosztataproblémák esetén is hatásos. Fokozza az erőnlétet és az állóképességet is. Mivel rengeteg B-vitamint tartalmaz, így az idegrendszerünket is kiegyensúlyozza, így fokozva a stressztűrő képességünket. Mindemellett megtisztítja a bőrt, vagyis rendszeres fogyasztásával megszabadulhatunk a pattanásoktól és késlelteti a ráncok megjelenését. Enyhíti a székrekedés, az arc- és homloküreg-gyulladás, a vastagbélgyulladás és a légcsőhurut kellemetlen tüneteit.
A kis golyócskáknak édeskés, enyhén fűszeres íze van.

Méhpempő

A tiszta méhpempő a dolgozó méhek garatmirigy váladéka. A méhkirálynő eledele, valamint a kisméheké életük legelső napjaiban.
Szintetikusan eddig nem sikerült előállítania senkinek, nagy szakértelmet igénylő feladat elvenni a méhpempőt a méhektől.
A méhpempő egy csodás szupertáplálék, amely megfiatalítja és regenerálja az emberi szervezetet, lassítja az öregedési folyamatokat, a hosszú élet elixírjének tartják. Csökkenti az ízületi panaszokat, kedvező hatással van a depresszióra, és még a libidót is fokozza. Többek között fellelhető benne szinte az összes B-vitamin, így az idegrendszerünkre is kedvező hatást gyakorol, de gazdag még magnéziumban, kalciumban, káliumban, mangánban, cinkben és vasban is. Élénkítő hatással rendelkezik, de nincs káros mellékhatása. Nagyszerűen roborálja a szervezetet. Egyes kutatások szerint az Alzheimer-kórban szenvedő betegeknek is érdemes kipróbálni, mert jó hatással van az agy működésére.
Kinézetre a sűrített tejre emlékeztet: fehér, zselés az állaga. De az íze! Ha ettetek már rosszat, ez az legalábbis szerintem. Persze ki lehet bírni, nem azért kell enni, mert finom, hanem mert jó hatása van. Egyszerre édes és keserű, csak egy kicsit kell a nyelv alá tenni és nem lenyelni (legalábbis én így alkalmaztam, ezt javasolta a méhész), de nagyon intenzív ízű.

Aki allergiás a virágporra, pollenre, az érzékeny lehet ezekre is, de használat előtt mindenkinek ajánlják az allergiapróbát az alkaron. Bár szinte mindhárom dolgot csodaszerként tartják számon, használatuk nem helyettesíthetik az orvosi vizsgálatot.

A bejegyzést a Bijó Webáruház támogatta, a termékeket megtalálod a http://www.bijobolt.hu/webaruhaz/ linkre kattintva.

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a blogkövetésre, ne maradj le semmiről!

Címkék

Méz Érdekes