Ilyen volt Magyarország első plázája, a Corvin Nagyáruház

  • 2017.11.05.
  • 2



Ha bemegyünk a Blahán a Corvin áruházba, valószínűleg egyikünknek sem egy fényűző nagyáruház, pláza jut róla eszünkbe. Pedig 91 évvel ezelőtt, a megnyitásakor és utána jó darabig nagyon is az volt. Ezen is ledöbbentem, a homlokzatán meg pláne, hogy hogy tudták rátenni azt a rondaságot, amiről most éppen megegyeztek, hogy eltávolítják. Mivel így éppen előkerült ez a téma, most már nem halogattam és megírtam, remélem, ti is annyira érdekesnek találjátok, mint én.
A Corvin  áruház helyén korábban az 1912-ben megnyílt Apolló Mozi állt. 1915-ben kabarévá alakult és Apolló Színpadra keresztelték. 1922-ben kellett új helyet keresniük, akkor kezdték a Corvin építését.

1926 márciusában nyitott meg a Reiss Zoltán tervezi alapján készült díszes homlokzatú épület. Kívülről egyemeletesnek tűnt, valójában 4 emeletes volt. A belső tereket és felületeket Beck Ö. Fülöp és Pongrácz Szigfrid plasztikusművész munkái díszítették.



Első igazgatója „speciális szaküzletek elmés közösségének” nevezte az áruházat, ahol 52 osztállyal várták a vásárlókat. a ruhaboltok mellett kalapszalon, méteráruüzlet, étterem, kávéház, menetjegyiroda, fényképészet, szőnyegvolt, színházjegy-árus, háztartási edénybolt is kínálata a portékáit. Sőt, divatbemutatókat, kiállításokat is rendeztek, délutánonként szalonzenét is lehetett hallgatni.

Úridivat osztály

Úridivat osztály 1930

Női konfekció osztály

Élelmiszerosztály

1930

A Corvin étterme 1930

A női kalapszalon 1930

A selyemáruk osztálya 1930

Szőnyegosztály 1930

Árlista 1931-ből
Szenzáció volt, hogy az ország első mozgólépcsőjén itt lehetett utazni 1931-től.

1935-ös cikk
1930-ban a Pesti Hírlap Képes Naptára így írt az áruházról: „Egész kis város ez az egyetlen épület, s ma már Európa legelső divatotthonává fejlesztette igazgatósága. Küszöbét nemcsak a főváros vásárlóközönségének ezrei lépik