Furcsa nevű cuccok a bioboltból

  • 2017.11.04.
  • 7



Sorra nyílnak a bioboltok, de a „normál” élelmiszerüzletek is egyre több reformélelmiszert forgalmaznak. Halljuk a furcsa neveket, de nem feltétlenül tudjuk, hogy „mi fán terem” (főleg, ha néha még ez is kérdés, hogy a tarhonya milyen növény…). Legtöbbjükkel én is úgy vagyok, hogy tudom, hogy olyan izé, meg hogy jó, de nem árt tisztába jönni azzal, hogy milyen „izé” és miért is mire is jók.
Na, lássuk!

maca

A maca segít szabályozni a hormonrendszert, erősítheti a nemi vágyat, javíthatja a férfiak nemzőképességét, segíthet a fájdalmas és szabálytalan menstruáció esetén, illetve a menopauza kellemetlen tüneteinek enyhítésében.
Erősítheti az immunrendszert, fokozza az életerőt, és fiatalító hatása van. Támogathatja az izomtömeg, valamint a fizikai és szellemi teljesítőképesség növekedését.
Kedvezően hathat az akné és a csontritkulás gyógyításánál.
Por formájában kapható, melyet általában turmixba szoktak keverni. A pörkölt cikóriához hasonló, édeskés íze van.

goji

A gofi fogyasztásának tulajdonítják a fiatalos közérzetet, szépséget, erőt, kitartást, sok helyen afrodiziákumként ismerik. A nagy mennyiségű C-vitaminon kívül 18-féle aminosavat és 21-féle ásványi anyagot is tartalmaz.
A goji bogyót, azaz a növény termését elrágcsálva vagy szárítva teába, vízbe áztatva müzlikhez, turmixokhoz keverhető.

acai

Az acai erőteljes antioxidánsokat tartalmaz, melyek segítenek megelőzni a sejtek fertőzéseit, illetve a korai öregedést. Fogyasztása támogatja a szív-és érrendszert, segíti az emésztőrendszeri folyamatokat és a normális  koleszterinszint fenntartását. Pozitívan befolyásolja a szervek és izmok működését. Javítja a memóriát és az agyi funkciókat.
Fagyasztott, szárított és nyers formában is kapható, vagy már eleve italt készítenek belőle. (Meglepett, de kiejteni “ászáj”-nak kell, nem pedig “akai”-nak, ahogy én gondoltam.)

amaránt

Az amarántnak jelentős a fehérje- és zsírtartalma. Az esszenciális aminosavak közül a kéntartalmú aminosav- és a lizintartalom haladja meg a többi gabonaféle értékeit. Ásványi anyagai közül kálium-, kalcium-, foszfor-, magnézium-, cink- és vastartalma kiemelkedő. Vitaminok közül a B2-, B6-vitamin-szükségletünk fedezéséhez járul hozzá leginkább.
Az rendszeres fogyasztása hasznos lehet a csontritkulás megelőzésében, emellett fehérje-, aminosav, vastartalma révén a vegetáriánusok étrendjének alapvető kiegészítője lehet, segítségével ezen tápanyagok hiánya is hatékonyabban megelőzhető. Élelmirost-tartalma révén a székrekedés megelőzésében, kezelésében is hatásos.
A sárga héjú fajtája a kukoricához hasonlóan kipattogtatható, ízben is emlékeztet rá. Liszt is készül belőle, amint főként bekeverve, más lisztfajtákkal lehet jól használni (gluténmentes). Az egész, nyers mag megfőzve köretként tálalható. Zöldséges, húsos ételekben a töltelék alapja lehet, de akár panírozásra is alkalmas. Leveléből a spenóthoz vagy a mángoldhoz hasonlóan leves vagy főzelék főzhető.

quinoa

A quinoa gluténmentes, nagyon könnyen emészthető, magas a fehérje tartalma, tartalmazza mind a 9 esszenciális aminosavat. Gazdag káliumban, mangánban, kalciumban, magnéziumban, vasban, rézben és foszforban, valamint nagyobb mennyiségű B-, C- és E-vitamint tartalmaz. Migrénes fejfájósoknál tapasztalható enyhülés, ha áttérnek quinoában gazdag étrendre. Javasolják cukorbetegeknek, szív- és érrendszeri problémákkal küzdőknek, valamit csontritkulás esetén is jó kiegészítő táplálék.
A quinoa íze diós, kifejezetten kellemes, ezért is könnyen válhat a rizs és más, már megszokott gabonafélék alternatívájává. Válhat belőle köret, készíthetünk belőle salátát, használhatjuk töltelékként, de ehetjük reggelire is, hasonlóan a zabkásához.

A bejegyzést a Bijó Webáruház támogatta. Elérhető a www.bijobolt.hu oldalra kattintva.

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a blogkövetésre, ne maradj le semmiről!