A világ legbizarrabb fagyijai

  • 2017.06.11.
  • 4



Hol van már a csoki, vanília? Pisztácia meg nem is volt…
A fagyi eredetéről nem tudni sokat, a gasztronómia történetével foglalkozó történészek is vitatkoznak arról, hol és mikor ehettek először ilyen édességet. Egyes elképzelések szerint a rómaiak idejéből származik a fagyi, mert Néró császár a nagy melegben arra utasította az egyik rabszolgáját, hogy az Alpok magasabban fekvő lejtőiről hozzon magával havat, hogy azzal enyhítse magát. A friss hóra aztán gyümölcsöket szórt, mézet öntött és így fogyasztotta el.
A 7 században Kínában jégkrémszerű ételt is fogyasztottak a császári udvarban, mikor pedig évszázadokkal később Marco Polo visszatért Európába ázsiai utazásáról, egy gyümölcsfagylalthoz hasonló étel receptjét is magával hozta.
Napjainkban a legtöbb fagylaltot az Egyesült Államokban és Ausztráliában fogyasztják, de szinte minden országnak megvan a saját fagylaltkultúrája és ízvilága. Kelet felé haladva például egyre kevésbé édesek a fagylaltok, mivel a keleti kultúrákban az édesség helyett inkább a gyümölcsök, a tea, vagy a fűszerek dominálnak a fagyikban. A Közel-Keleten természetes a sáfrány ízesítésű jégkrém, de furcsán néz nének az Amerikában és Európában is megszokott csoki, vagy mogyorófagyira. Skandináviában több országban is kapható a sós medvecukor fagyi, ami Európa többi részén már nem biztos, hogy túl nagy sikert aratna. Nálunk népszerűek virágízű fagyik,  de az USA-ban hiába próbálkoznának rózsa, vagy levendula ízesítésűekkel, az Olaszország déli részén népszerű hagymafagyiról már nem is beszélve.
Azért ezeknél vannak sokkal bizarrabb fagyik is szerte a világban, lássuk!

Viagra fagyi – Venezuela

Haggis fagyi, Skócia (a haggis a skótok juhbelsőségből készülő nemzeti eledele)

Levendula fagyi, Franciaország (ez nem is túl extrém, bár szerintem a levendulától mindennek szappaníze lesz)

Sörfagyi, Németország

Lóhúsfagyi nyers lóhússal, Japán

Libamáj és kaviár fagyi, Franciaország

Kandírozott baconös fagyi

Halízű fagyi, Japán

Polipfagyi

Krumplipüré kolbásszal-fagyi

Cement fagyi. Ez magyar “találmány”, remélhetőleg az íze nem olyan…


Te melyiket kóstolnád meg?

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a blogkövetésre, ne maradj le semmiről!


Forrás: http://www.origo.hu/utazas/20090728-egzotikus-utazas-gasztronomia-fagylalt-japan.html

Címkék

Érdekes Fagyi