Fekete ételek " új dili?

  • 2017.06.03.
  • 0



Mostanság a “csillámpóniszín” a menő, azaz a szivárvány színei csillámokkal és cukiságokkal. Így van ez a ruházatban, kiegészítőkben, de például az édességek terén is. Lehet, hogy a következő divatszín a fekete lesz – legalábbis az ételek terén?
Ha azt mondom, gondolj egy fekete ételre, lehet, hogy hirtelen nem is jut eszedbe semmi, pedig van jó pár fekete vagy majdnemfekete étel. Ilyen pl. a szeder, a mák, a chiamag, a feketebab, az olíva. Kevésbé ismert, de van fekete fokhagyma is, amelynek különleges, enyhén mazsolás íze van.

De húsból is van fekete, mégpedig az Indonéziából származó Ayam Camanie. A csirke tolla, bőre, csőre és húsa is fekete. Ez a legdrágább tyúkfajta, 2500 dollárba kerül egy. Ázsiában misztikus erőt tulajdonítanak a fekete csirkehúsnak, azt gondolják, a magas vastartalma hasznos a szülés előtt álló nőknek. Sőt, van, hogy fel is áldozzák őket szülés közben, hogy szerencsét hozzanak.


Az önmaguktól nem fekete ételek színezésére sokszor a tintahal “tintáját” használják, de van, hogy máklisztet vagy kókuszszenet.
Az olaszok fekete tésztájához a tintahal “segítségét” kérték. Jól mutat harsánypiros paradicsommal vagy világos szósszal.

A korábban rikítóan színes macaronok sem kerülhették el sorsukat.

A Burger King Japánban dobta piacra a fekete hamburgerét, amely fekete zsemléből, fekete sajtból tintahallal színezett hagymás-fokhagymás öntetből áll a hagyományos színű alapanyagokon kívül. Érdekesség, hogy amikor bevezették, többen arról panaszkodtak, hogy az, ami “befelé menet” fekete volt, az “kifele jövet” zöld lett, emiatt több éttermet is bezártak, de az ellenőrzések után ezt normálisnak ítélték.

Egy kanadai testvérpár találta ki a fekete ásványvizet. Növényi eredetű biomassza bomlásakor fulvosav keletkezik, ami ha reakcióba lép a vízzel, akkor feketére színezi. 

A New York-i Morgenstern fagyizóban indult hódító(?) útjára a fekete fagyi. Feketévé kókuszhamu teszi, ami által méregtelenítő hatású is. Az íze kókuszos-mandulás.


Melyiket kóstolnád meg?

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a blogkövetésre, ne maradj le semmiről!

Címkék

Érdekes