Medvehagymás bagett

  • 2013.04.25.
  • 2

A bagett a nevét a hosszúkás, bot alakjáról kapta.
A
Wikipedia
szerint kétféle elmélet is van az eredetére, az egyik szerint egy bécsi üzletember ismertette meg a franciákkal az akkor még kerek formájú baguette-et, a másik szerint egy lengyel pék speciális tésztagyúrási technikájának eredménye.Fő összetevői a búzaliszt, víz, élesztő, só, ezekből hosszú kelesztési idővel készül a szabály szerint 5-6 cm átmérőjű, kb 60 cm hosszú kenyér.Sajnos Franciaországban nem jártam még, de Tunéziában nagyon sokat láttunk bagettet cipelő embereket. Általában mindenkinél több darab volt és sokszor csak úgy a hónuk alá csapva vitték. Vagy így :) Hozzávalók:90 dkg liszt3 dkg élesztő1 ek só0,6 dl olívaolaj0,55 l víz1 tk porcukor8-10 levél medvehagymaElkészítés:A vizet kissé meglangyosítjuk, hozzáadjuk a cukrot és az élesztőt.Beleöntjük a lisztet és elkezdjük dagasztani.A tetejét megszórjuk liszttel és langyos helyen kb 1 órát kelesztjük.A medvehagymát kis darabokra vágjuk és a megkelt tésztával összedolgozzuk.4 felé szedjük a tésztát és hosszúkás rudakat formázunk.
Késsel ferdén bevagdossuk a tetejét.10 percig hagyjuk még kelni.Vízzel megkenjük a tetejét.180 °C-ra előmelegített sütőben ropogósra sütjük (nálam kb 30 perc volt).Medvehagymás bagett
medvehagymás kőrözöttelForrás:
http://www.nlcafe.hu/nlkonyha/20091128/3_egyszeru_kenyer_-_probald_ki/

Címkék

Medvehagyma Bagett