Fehércsokis szilvazselés diótorta
- 2019.09.30.
- 6
Óriás torta született,50x30 cm.Nyugdijas lett az egyik kedves kollégánk,aki nagy horgász .Igy adott volt a torta disz,amit én pontyfejnek tituláltam.( Kissé eldelfinesedett a szája,de ráfogtam,hogy mosolygósnak készült.)Az alap ötletet Szanditól kölcsönöztem,a sütik birodalma királynőjétől.Azonban az enyémet át kellett variálni kb negyven emberkére, valamint kinézetre is más lett.Brutál nagy lett, de elfogyott !!!!A tészta hozzávalói:
15 ev cukor
3 tojás
1 tojás/70 g( nekem 210 g (azért mértem, mert jércetojásaim vannak,amik még nem igazán méretesek)
3 dl tejföl
15 ev liszt
3 k.k szóda
5 ev darált dió
csipet sóA cukort a tojásokkal fehéredésig keverjük,majd hozzáadjuk a tejfölt és a szódás sózott lisztet.Kettéosztjuk a masszát,és egy 27x36 cm tepsiben kisütjük 180 fokon kb 15 perc alatt ( sütőfüggő)Még egy adagot kisütünk,tehát négy lapunk lesz.A tészta közötti krém hozzávalói:
200 g fehér csokoládé + 2 dl habtejszín
1000 ml Meggle + 200 ml habtejszín( Lidl)
260 g cukor
8+ 16g zselatinA csokira ráöntjük a felmelegített tejszint,kevergetjük mig felolvad.Amig kihül a csoki,felverjük a habtejszint a cukorral,majd a felvert megglével összekeverjük.Belecsurgatjuk a kihült csokit ,majd az egyharmadához a
8 g 1 dl vizben feloldott zselatint.A szilvazselé hozzávalói:
1700 g magyar szilva
250 g barna cukor
3 ev rum
aroma
30 g zselatin
A szilvákat negyedeljük,majd a cukorral,és az aromával megfőzzük,végül pürésitjük botmixerrel, és hozzadjuk a zselatint,amit felpuhitunk előtte vizzel.Keresünk egy olyan nagy tálcát, ami belefér a hűtőnkbe.
Egy állítható téglalap alakú sütőkeretet ráhelyezünk,beállítjuk 50x30 cm-re, majd két tésztalapot belevágunk,beleillesztünk.Az előkészített egyharmad krémet belesimitjuk,és hütőbe tesszük kb 1 1/2 órára.Ráöntjük a szilvazselét,amiből 3 kanállal külön teszünk,és egy órára behütjük.Elővesszük a hűtött csokikrémet hozzáadjuk a 16 g felolvasztott zselatint,majd elfelezzük.
Az egyik részt ráöntjük a megszilárdult zselére,majd megint szabni kezdjük a tésztalapokat,és belehelyezzük a keretbe.Végül rásimitjuk a maradék krémet,amihez a félretett 3 kanál szilvazselét (ha megszilárdul volna,kicsit megmelegitjük)is hozzáadjuk.
Torta oldala és teteje krém
2 dl tejszín felforralunk,majd ráöntünk 200 g fehércsokira,és kevergetjük ,amig felolvad.
2 dl tejszínt felverümk,majd belecsorgatjuk a csokistejszint,és hozzáadunk egy zacskó zselatinfixet.
Bevonjuk a tortát,a maradékot habzsákba tesszük és kidíszítjuk a szélét.
Darált dióval beszórjuk a tortát,és ráhelyezük a halfej díszt.
A halacska feje:
puffasztott búza
pillecukor