Mézes-grízes krémes

  • 2016.03.26.
  • 3

Ezt a sütit laktózmentesen készítettem, de a zárójelbe tett hozzávalókat kicserélve az eredeti receptjét kapjuk.Hozzávalók:tésztához50 dkg liszt6 ev kanál méz8 dkg vaj (laktózmentes)10 dkg cukor2 db tojás1 tk szódabikarbóna3 ev kanál tejföl( laktózmentes)1 csipet fahéj (őrölt)1 csipet szegfűszeg(őrölt)1 kiskanál holland kakaóa krémhez:7,5 dl tej
(laktózmentes)20 dkg vaj ( laktózmentes)18 dkg porcukor15 dkg búzadara2 vaníliáscukormáz:20dkg tortabevonó 52%2 evőkanál olajElkészítése:A mézet, a fűszereket,a vajat,cukrot,a tojásokat gőz felett összemelegítjük.Óvatosan belekeverjük a szódás lisztet, és összegyúrjuk.Alufóliába
csomagolva egy éjjelt hűtőben pihentetjük.Másnap lemérjük a tészta összsúlyát, majd ezt négyfelé vesszük, és sütőpapíron kinyújtjuk.Megszurkáljuk villával, majd tepsihátán, sütőpapíron megsütjük.A krémhez a darából, a tejjel jó sűrű tejbegrízt főzünk,majd kihűtjük.A vajat a porcukorral,vaníliával összekeverjük habosra,majd a grízt apránként hozzáadjuk.Jól kikeverjük,és a mennyiséget három részre osztjuk.A tésztalapokat megkenjük a krémmel,kicsit lenyomkodjuk,hogy a lapok tömörüljenek a krémmel.Gőz felett megolvasztjuk a tortabevonót ( amibe olajat kevertünk)kicsit hagyjuk hűlni,majd kanalanként csorgatjuk rá a mázt.(én nem kenegetem el, ha nem hagyom szépen terülni)Mikor már kicsit megdermedt,vékony pengéjű késsel bevagdosom a csoki tetejét,olyan nagyságra,amilyen szeleteket akarok,így majd szeleteléskor nem törik.Minimum 24 óra, de még jobb ha két napot hagyjuk puhulni.

Címkék

Mézes