Húsvéti mézes-krémes-torta

  • 2014.04.22.
  • 0

A mézeslapos grízes-krémes sütit mindenki ismeri.Nos én az idei húsvéti tortát álmodtam meg belőle, de a saját feketeribizli dzsememmel űberelve,és húsvéti motívumú linzerekkel díszítve.A nagyon finom, pikáns ízű torta, elnyerte a család elismerését.Hozzávalók:

mézeslapokhoz100 g teljes kiőrlésű liszt ( lehet sima is )290 g sima liszt1 kávéskanál sütőpor1 kávéskanál szódabikarbóna125 g méz75 g cukor ( legjobb a barna)65 g víz2 egész tojás50 g vaj1 evőkanál fahéj vagy mézeskeveréksóElkészítése:A vízet, mézet, cukrot felmelegítjük egy kis lábasban,majd leveszük a tűzről, és belekeverjük a vajat is .Pár percig hülni hagyjuk, majd a tojásokat is hozzáadjuk.Végül a lisztekkel és fűszerekkel tésztát gyúrunk.Egy éjjelt érleljük, majd 4 db 20 cm-es átmérőjű körlapokat sütünk belőle.( a többiből kis figurákat vágunk ki)grízes krém5 dl tej6 evőkanál búzadara20 dkg margarin15 dkg cukorcsipet sófeketeribizli dzsem ( bármilyen fanyar lekvár is jó)csokimáz (20 dkg étcsoki,10 dkg margarin,1 evőkanál víz)linzerekAz első lapot megkentem a grízes krém 1/3-val ,majd a következő lapot dzsemmel és ráborítottam a krémre.Így folytattam amíg el nem fogytak a hozzávalók, maradt még krém az oldalára is.A legfelsőlapra csorgattam a csokimázat, és hagytam, hogy lefolyon az oldalára is.Nagyon szépen megfestettem a grízes krémet a ribizli, de az ízharmónia sem elhanyagolható.Az előre elkészített tojás és csokialakzatú linzereket a torta oldalára nyomtam, mielőtt a csokimáz megkötött volna.Egy pár darab tojáscukorral is díszítettem.