Kakukkfüves sajtos-gombás rizs

  • 2013.06.05.
  • 5



Finom egytálételt készítettem tegnap.

Adva volt egy kis adag friss gomba, a kakukkfüvet szeretjük, újabban kísérletezek vele, hogy mihez

illik legjobban a mi ízlésünkben.

Itt sem bántam meg a gombát megbolondította, a fűszeres aromájával.


Hozzávalók:4 marék bármilyen gomba (nem mértem meg) nekem sampion +szegfű volt1 fej hagyma2 kanál olajborssó1zöldségleves kocka1 nagy ág kakukkfű30 dkg rizssajt

A gombákat megpucoltam, leöblítettem, majd a pirított hagymával együtt pároltam, fűszereztem.

A rizst megfőztem dupla mennyiségű vízben mint a súlya, közben tettem bele egy leveskockát.

Mikor megfőtt a rizs, és a gomba is, összekevertem , majd a kakukkfüvet ,amit lecsipkedtem a

szárról hozzáadtam.

Jól összekevertem, és sajtot reszeltem rá, ami szépen ráolvadt a meleg rizsre.

Salátával tálaltam.
Mire jó?A kakukkfű illóolajai - timol (40%) és a karvakrol (15%) tartalmú - erőteljesen baktériumölő, fertőtlenítő, emellett szélhajtó, görcsoldó hatásúak. A keserű- és cseranyagok élénkítőleg hatnak az emésztésre, mert fokozzák az emésztőnedvek termelődését.A torokgyulladást a friss levelek rágcsálása csillapítja. Csökkentik az étvágytalanságot, serkenti az emésztést. Sokan légzőszervi panaszok esetén alkalmazzák. A gyógytea fogyasztása vagy az azzal történő gargarizálás, jó gyógyír köhögés, torokfájás esetén. Emeli az alacsony vérnyomást, külsőleg használva csillapítja a rovarcsípések okozta viszketéseket.