Bocsi-bocsi

  • 2014.12.14.
  • 7

Jól megígértem, hogy írok, aztán meg frankón nem lett belőle semmi... hát szarházi vagyok vagy szarházi vagyok?Mentségemül legyen, eléggé rossz időszakom volt. Magánéleti- és pénzügyi gondok tömkelege, heti 50 óra az egyetemen, a töméntelen stressz okozta hormonproblémák- nem sorolom, de szarban voltam.Mostanában kezdek észhez térni, és tervezem folytatni az írást!Addig is, egy réges-régen megígért recept egy roppant kedves figurának, akivel egy buliban találkoztam. Ezúton is elnézést a késedelemért!ZABKRÉKER0,5 kg zabpehely ledarálva vagy zabPEHELYliszt1,5-2 dl meleg víz2 ek fokhagymakrém1 ek. olasz fűszerkeverék1 tk. sütőporsó, de csak óvatosan, mert a fokhagymakrém is sósa ledarált zabpelyhet összekeverjük a száraz hozzávalókkal, a meleg vízben feloldjuk a fokhagymakrémet, és hozzáadjuk a zabhoz. elkezdjük gyúrni. eleinte ragadni fog, de később egy sima, ruganyos tészta lesz belőle- ezért a zabban lévő, gluténhez hasonlóan működő fehérje, az avenin a felelős (ezért nem tudja minden lisztérzékeny enni a zabot, vagy vannak, akik magára a zabra is érzékenyek és erősen puffadnak tőle). Meglehet, hogy morzsás a tészta- ilyenkor evőkanalanként lehet még adni hozzá meleg vizet. A lényeg, hogy egy gyúrható, nem ragacsos tésztánk legyen. Ezt késfok-vastagságúra nyújtuk, pizzavágóval felkockázzuk és forró sütőben kb 5-7 perc alatt ropogós aranybarnára sütjük.lehet készíteni édesen is, vagy más fűszerezéssel, természetesen. Én erősen gondolkodom egy egészséges cini-minis-verzión is! :)