6 éves lett a blog!

  • 2017.05.24.
  • 5

Bizony, már hat éve indítottam útjára ezt a blogot, hogy telik az idő! Azóta sok-sok finomság került fel, remélem sokak örömére. Mostanában kevesebb időm van posztolni a vállalkozásom miatt, de ígérem, meg fogok próbálni gyakrabban jelentkezni. Most is van már legalább öt finomság talonban, amiket még nem volt időm feltenni, de ami késik, nem múlik.

A fekete-erdő tortát választottam a blog szülinapjára. Most sütöttem meg másodjára, első alkalommal pedig 11 éve. Azért emlékszek ennyire, mert ez volt a második szülinapi torta, amit az Édesnek sütöttem. Ja, és emlékszek, hogy kolis voltam abban az időben. Hatalmas kihívás volt tortát sütni egy rossz kolis sütőben, de sikeresen kiviteleztem a dolgot, mert jól sikerült. :)

Most, másodjára is bevált az akkori recept, nagyon guszta lett és finom. Sajnos a fényképezőm a díszítés fázisainak fotózása közben lemerült, mobillal voltam kénytelen folytatni, ezért lettek olyan sötétek és életlenek a képek, szóval bocsi. De a lényeg így is látszik. Az Édes nem értette, hogy miért kell ilyen fullos tortát sütni a blog szülinapjára, de az elfogyasztása közben egyáltalán nem panaszkodott. :)
Fekete-erdő torta
Hozzávalók:
A piskótához:
- 8 tojás
- 8 ek. cukor
- 5 ek. liszt
- 3 ek. kakaópor
- egy csipet só
A töltelékhez:
- 720 ml-s meggybefőtt
- 1 cs. piros zselatin
- 2 ek. cukor
A tejszínhez:
- fél liter hideg habtejszín
- 2 cs. habfixáló
- 2 ek. cukor
+ fél tábla étcsoki a reszeléshez
Elkészítés:
Szétválasztjuk a tojás sárgáját és fehérjét. A fehérjét egy csipet sóval és a cukorral kemény habbá verjük. Egyesével hozzákeverjük a sárgájákat, majd óvatosan a kakaóporos lisztet is. A kész masszát kivajazott-kilisztezett, vagy sütőpapíros tortaformába öntjük, és előmelegített sütőbe tesszük. 180 fokon kb. 30 percig sütjük, tűpróbát végezzünk. A kisült tésztát félretesszük hűlni, majd három lapra vágjuk.

A töltelékhez a meggybefőtt levét a cukorral és a piros tortazselével felfőzzük, a csomagon leírtak szerint elkészítjük. Hűlés közben szilárdul, ezért néha megkeverjük, majd langyosan hozzákeverjük a meggyet. Pár szemet tegyünk félre a díszítéshez a torta tetejére. A tejszínt a cukorral és a habfixálóval kemény habbá verjük.

A legalsó tortalapra rákenjük a meggyes töltelék felét, a tejszínhab egyharmadát, és lereszeljük étcsokival. Rátesszük a második lapot, erre jön a meggyes töltelék másik fele, tejszínhab, reszelt étcsoki, és az utolsó tortalap. Az egész tortát bevonjuk a maradék tejszínhabbal, és lereszeljük étcsokival. Rózsákat is nyomhatunk rá tejszínhabból, és meggyszemekkel díszíthetjük.

Egy éjszakára, de legalább pár órára hűtőben pihentetjük, hogy szépen megszilárduljon, és az ízek összeérjenek. Igazi klasszikus, nagyon mutatós torta, bármilyen alkalmon megállja a helyét.

Ha tetszett, megtalálsz a Facebookon is.