Ünnepi pulyka lakoma

  • 2016.12.25.
  • 2

Tegnap a szüleimmel együtt ünnepeltünk, szűk családi körben. Ebédre érkeztek hozzánk vidékről. Ilyenkor édesanyámmal megosztjuk a feladatokat, előre megbeszéljük, ki mit készít. Nem vittük túlzásba, mert csak négyőnkre kellett tervezni.

A levest én főztem, marhahúslevest két szép vastag szelet marhából. Ugyanúgy készítettem, mintha csirkéből főzném. Nagyon finom lett, mindenki dicsérte. A marhahús olyan puhává főtt a levesben, hogy szétomlott a szánkban.

Másodiknak aszalt áfonyával töltött pulykamellet sütöttem. Nem készítettem még, karácsony előtt pár nappal pattant ki a fejemből, hogy mi lenne, ha áfonyával tölteném meg, és nagyon jól is sikerült. A receptje is roppant egyszerű: veszünk egy szép darab pulykamellet, bevágjuk oldalt addig, amíg egy nagy egybefüggő szeletet kapunk (azaz nem kell kettévágni). Ízlés szerint fűszerezzük. Megtöltjük aszalt áfonyával, és feltekerjük.

Akinek szép vékony szelet pulykamelle van, egy roládot kap, míg vastag darabból szép gömbölyded pulykamell formálható. Fogpiszkálóval tűztem össze a végeit, de kötözni is lehet. Hőálló tálba tesszük. Én aláöntöttem egy kis vizet, és lefedtem a tál fedőjével, hogy úgy puhuljon át, majd a végén levettem, és megpirítottam. 1-2 órán át sütjük a hús vastagságától függően. Közben lehet locsolgatni a saját kisült levével, hogy ne száradjon ki a hús. Ha szép színt kap, készen van.

Nagyon mutatós és finom lett, bár az ízvilága inkább visszafogott. Legalábbis az anyu baconbe tekert pulykacombjához képest, ő azzal készült, na meg a világ legfinomabb töltött káposztájával, amit ő főz. :) Plusz tésztasalátát hozott még az Édes nagy örömére, neki az volt a kedvenc körete a pulyka mellé, míg én jobban szerettem a párolt kelbimbót és bébirépát.

Bár a desszerteknek már nem sok hely maradt, azért még kóstolgattunk. Volt túrós és mákos bejgli (igen, nálunk a túrós is menő ilyenkor), zserbó és tiramisu.

Minden nagyon finom volt, pukkadásig jóllaktunk, ahogy az ilyenkor lenni szokott. A hűtő tele, azt hiszem lesz mit enni az ünnep hátralévő részében is. :) Mindenkinek további kellemes karácsonyt kívánok!
Ha tetszett, megtalálsz a Facebookon is.