Muszaka

  • 2016.09.27.
  • 0

Most először készítettem Muszakát. Görögországi nyaralásunkkor kóstoltam először, isteni finom volt, nemhiába  értenek hozzá. Sikerült nekem is reprodukálnom, bár biztos nem az eredeti ízeket, de valami hasonlót. A lényeg, hogy nagyon finom volt, és jól is nézett ki, nekem ennyi elég is.

A múltkor rokonlátogatásból visszafelé egy kis faluban vettünk egy zsák padlizsánt. Olyan jó, hogy vannak még ilyen kis falvak, ahol a nénikék a saját kertjükben termelt földi jóval kiülnek a ház elé, és árusítják. Sok finom és egészséges zöldséget, gyümölcsöt lehet így beszerezni.
Azért szoktam ilyen sok padlizsánt venni, mert ilyenkor megsütöm, hol sütőben, hol szabad tűzön, leszedem a héját, bezacskózom, és elteszem a fagyóba. Télen csak kikapok egyet, kiolvasztom, és elkészítem padlizsánkrémnek. Nagyon szeretjük, minden évben elteszek előre egy jó adaggal.

Előre szólok, hogy a Muszaka elég pepecselős és időigényes, szóval érdemes jó előre hozzálátni, és csak akkor készíteni, amikor van elég időnk hozzá. De a lényeg, hogy a végeredmény kárpótol minket az összes befektetett melóért. Tényleg guszta és nagyon-nagyon finom!
Muszaka
Hozzávalók:
A húsos raguhoz:
- 500 g darált sertéshús (vagy bárány vagy marha)
- 500 g paradicsomsűrítmény
- 2 nagy fej vöröshagyma
- 3 cikk fokhagyma
- 1,5 dl vörösbor
- só, bors
- őrölt kömény
- pici fahéj
- ha savanyú a paradicsomszószunk: 1 ek. cukor
A zöldséges rétegekhez:
- 1 nagy padlizsán
- 1 kg krumpli
- só, bors
- olaj
A besalmel mártáshoz:
- fél liter tej
- 50 g vaj
- 5 ek. liszt
- só, bors
- pici őrölt szerecsendió
A tetejére:
- 10 dkg reszelt sajt
Elkészítés:
A hagymákat apróra vágjuk, olajban pirítani kezdjük. Hozzáadjuk a darált húst, sózzuk, borsozzuk, ízesítjük őrült köménnyel és egy pici fahéjjal. Ráöntjük a paradicsomszószt, és fedő alatt pároljuk a húst. Akinek savanykás a paradicsomszósza, egy kanál cukrot is adjon hozzá. A végén beleöntjük a vörösbort, és fedő nélkül elpárologtatjuk belőle az alkoholt. Ha megfőtt a hús, kész a ragu, félretesszük.

A megtisztított krumplit felkarikázzuk, a padlizsán két végét levágjuk, és hosszában felszeleteljük. Mindkettőt sózzuk, borsozzuk, átforgatjuk egy kis olajjal. Egy-egy sütőpapíros tepsire helyezzük őket külön-külön, és mehetnek egyszerre a 200 fokos sütőbe 15-20 percre. Azaz elősütjük őket.

A besamel mártást is elkészítjük: egy pohárban a mikróban felforrósítjuk a tejet, és félretesszük. A vajat egy edényben felolvasztjuk, hozzáadjuk a lisztet, és óvatosan megpirítjuk (alacsony lángon, hogy meg ne égjen). Kis adagokban, folyamatosan kevergetve hozzáadjuk a tejet. Ha szépen besűrűsödött, sózzuk, borsozzuk, kevés őrölt szerecsendióval ízesítjük.

Végül összeállítjuk a muszakát: egy tepsit vagy hőálló tálat kikenünk olajjal. Az aljára a krumpli szeleteket fektetjük, erre jön a húsos ragunk fele, egy kevés besamel mártás, majd a padlizsán szeletek fele. Ezen eloszlatjuk a ragu másik felét, egy kevés besamel, majd jöhet az utolsó réteg padlizsán, a maradék besamel mártás, és végül sok finom reszelt sajt.

200 fokos sütőben addig sütjük, míg a sajt szépen megpirul a tetején. Kicsit hagyjuk hűlni, majd szeleteljük, és tálaljuk. Kihűlt állapotban szebben szeletelhető, de melegen sem csúszik szét. Nagyon finom fogás, ünnepek alkalmával is megállja a helyét.
Ha tetszett, megtalálsz a Facebookon is.