Tojással töltött rúdfasírt

  • 2016.06.02.
  • 5

Flancos nevén Stefánia vagdalt. Még sosem sütöttem, pedig nem nehezebb, mint a rendes fasírt, sőt, majdnem ugyanolyan. Annyi a különbség, hogy ebbe vöröshagymát is tettem, míg a simába csak fokhagymát szoktam, plusz tojással töltöttem, és őzgerinc formában sütöttem meg.

Így elsőre egész szépre sikeredett, és finomra is. Sok hagymával készítettem, aki nem szereti annyira, kevesebbet tegyen bele. Mi nagyon szeretjük az intenzív ízeket, nekünk bejött így. Nem követtem receptet, hisz az alap ugyanolyan, mint a rendes fasírtnál, viszont lehet kísérletezgetni az ízekkel.

Tojással töltött rúdfasírt / Stefánia vagdalt
Hozzávalók:
- 1 kg darált sertéshús
- 5-6 főtt tojás
- 1 vöröshagyma
- 5-6 cikk fokhagyma
- só, bors
- sertés fűszerkeverék (vagy őrölt kömény és ami jól esik)
- pirospaprika
- fél-1 szelet áztatott kenyér vagy zsemle
- 2 nyers tojás
- zsemlemorzsa
- olaj vagy zsír a forma kikenéséhez
Elkészítés:
A legegyszerűbb, ha aprítót használunk, de fel is darabolhatunk mindent magunk. A felaprított vörös- és fokhagymát pici olajon megpirítjuk. A darált húst ízlés szerint fűszerezzük: sózzuk, borsozzuk, pirospaprikával és bármilyen sertéshez jól illő fűszerrel elkeverjük. Majd a pirított hagymákat, és a beáztatott kenyeret is hozzáadjuk. Végül egy nyers tojással összefogjuk a húsos masszát, és kész is a fasírt része.

5-6 tojást keményre főzünk, majd hideg fürdőben hűtünk, hogy könnyebb legyen megpucolni. Az őzgerinc formát alufóliával kibéleljük, zsírral vagy olajjal megkenjük, megszórjuk zsemlemorzsával, kirakjuk az alját és az oldalát a fűszeres darált hússal. Aztán egymás mögé szorosan besorakoztatjuk a főtt tojásokat, és beborítjuk a maradék darált hússal. Kicsit megnyomkodjuk, megszórjuk zsemlemorzsával, meglocsoljuk pici olajjal.

Alufóliával befedve előmelegített sütőbe tesszük, és közepesen erős fokozaton 50-60 percig sütjük. Ezután levesszük a fóliát a tetejéről, egy tepsire tesszük, és ráborítjuk a formából a fasírtunkat. Lekenjük egy tojással, visszatoljuk a sütőbe, és addig sütjük, míg szép aranybarna színt kap. Ha kész, szeleteljük, és tetszőleges körettel tálaljuk. Nagyon jól mennek hozzá a majonézes saláták (francia, burgonya, kukorica, stb.).

Kiadós fogás ebédre, vacsorára, és még az ünnepi asztalon is megállja a helyét. Jó étvágyat!
Ha tetszett, megtalálsz a Facebookon is.