Gluténmentes ribizlitorta

  • 2016.05.03.
  • 7

Nemrég egy nagyszerű hétvégét töltöttünk együtt a családdal. A vidéken élő szüleimet látogattuk meg, jött a bátyám is a gyerekeivel. Összegyűlt mindenki, aki számít, hogy megünnepeljük a kis keresztlányom, Csenge tizedik szülinapját. Plusz az Édes egészségére is koccintottunk, mert neki is nemrég volt a szülinapja.

Jó kis hétvége volt. Horgászni mentünk a közeli kis tóhoz, amit a gyerekek imádtak, aztán grilleztünk egyet az udvaron. Most van egy kiskutyájuk és sok kiscicájuk is szüleimnek, szóval volt sok játék, móka, kacagás. Nagy beszélgetések, este közös filmezések. Sok szép élménnyel, emlékkel tértünk haza.

Mivel keresztlányom gluténérzékeny, anyu mentes tortát sütött neki. A gyümölcsösek a kedvencei, ezért ribizliset kapott. Nagyon jól nézett ki (bár kapkodva kellett fotóznom), és nagyon finom volt, igazi édes-savanyú ízharmónia. Most sok finom epret lehet kapni, ribizli helyett azzal is el lehet készíteni, úgy is tökéletes.
Gluténmentes ribizlitorta
Hozzávalók:
A piskótához:
- 5 ek. gluténmentes liszt
- 5 ek. cukor
- 5 tojás
- 1 cs. sütőpor
A krémhez:
- 375 g ribizli
- 5 dl habtejszín
- kevés cukor
A zseléhez a tetejére:
- 125 g ribizli
- 1 cs. zselatinpor
- kevés cukor
- kevés víz
Elkészítés:
A piskótát a szokásos módon elkészítjük. (Anyu kettőt sütött.) A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét a cukorral kemény habbá verjük, majd óvatosan (egyesével) hozzákeverjük a sárgájákat és a sütőporos lisztet is. Közepes-erős fokozaton tűpróbáig sütjük. A kész piskótákat félretesszük hűlni.

A krémhez felverjük a habtejszínt, kiveszünk belőle egy keveset a díszítéshez. A ribizlit elkeverjük cukorral, és a habhoz adjuk. A kihűlt piskótalapokat megtöltjük a ribizlis habbal, az oldalára és a tetejére is kenünk. A zseléhez a ribizlit cukorral feltesszük főni kevés vízben, majd a zseléporral elkészítjük a csomagoláson leírtak szerint.

A tortaformát műanyag fóliával kibéleljük (ha szilikon, nem kell), beleöntjük a zselét, és hagyjuk megdermedni. Ha kész, ráborítjuk a torta tetejére. A kimaradt tejszínhabbal tetszés szerint díszítjük tetejét, majd pár óráig a hűtőben pihentetjük a tortát. Tálaláskor forró vízben felmelegített késsel szeleteljük.
Ha tetszett, megtalálsz a Facebookon is.