Meggyes-mákos muffin

  • 2016.03.11.
  • 4

Megint jó ideje nem jelentkeztem. Azóta megünnepeltük a 11. évfordulónkat, és wellness hétvégére mentünk Parádfürdőre. Jól éreztük magunkat, finomakat ettünk, sokat fürödtünk, pihentünk, teljesen feltöltődtünk. Az idő is egyre jobb, aminek nagyon örülök.

Az időjárás gyakran hatással van a hangulatomra, sajnos az esős idő eléggé le szokott hangolni. Számomra ilyenkor nagyon jó terápia a sütés, mindenkinek ajánlom, aki hasonló cipőben jár. Most is lesz pár esős nap, így már felvérteztem magam egy adag muffinnal. :)
Meggyes-mákos muffin
Hozzávalók:
- 20 dkg meggy(befőtt)
- 15 dkg vaj
- 15 dkg cukor
- 12 dkg liszt
- 4 ek. tej
- 3 dkg darált mák
- 2 tojás
- 1 kk. sütőpor
- 1 kk. vanília aroma
- 1 csipet só
Elkészítés:
Először a száraz hozzávalókat keverjük össze: a lisztet a sütőporral, a darált mákkal, és egy csipet sóval. A vajat habosra keverjük a cukorral, a vanília aromával és a tojásokkal. A tojásos masszához keverjük a liszteset, és 4 evőkanál tejjel fellazítjuk kicsit. A lecsöpögtetett meggyet pici liszttel elkeverjük, és belekeverjük a masszába.

A kész tésztát a papírkosárkákkal bélelt formába adagoljuk, és előmelegített sütőben 150-170 fokon 15 percig sütjük. Én először 170 fokon kezdtem sütni, majd amikor elkezdett emelkedni, visszavettem 150 fokra. Úgy tapasztaltam, ez a tészta hamar elkezd barnulni, ezért érdemes alacsonyabb hőfokon befejezni a sütését.

12 db. nagyobb muffin lesz ennyi tésztából, vagy 20 minimuffin formától függően. A tésztája igazán habkönnyű, a mák és a meggy pedig jól illik egymáshoz. A tetejét díszíthetjük tejszínhabbal, mascarponéval, vagy olvasztott csokival. Nálunk nem szokta megérni a díszítést, mert nagyon hamar elfogy.

Ha tetszett, megtalálsz a Facebookon is.