Mákos kocka citromos mázzal

  • 2016.01.27.
  • 3

Ezt a sütit édesanyám sütötte meg egyszer, amikor látogatóban voltunk náluk vidéken. Vagyis azóta már többször is, és nagyon megszerettük. Pedig én alapvetően nem vagyok nagy rajongója a mákos sütiknek, de ez az egy még engem is levett a lábamról. Megszereztem tőle a receptet, és meg is sütöttem.

Nagyon szépen feljött, és nagyon finom lett. Nem könnyű szépen felszeletelni, mint ahogy az a képeken látszik is. Ez annak tudható be, hogy isteni puha a tésztája, és morzsálódós. A citrommáz meg persze ropogós, és törékeny. Legközelebb majd talán a forró késes szeletelést vetem be.

Legközelebb...ha nem leszek úgy vele, mint most, hogy a fenét érdekli, hogy hogy néz ki, nem szépségversenyre nevezem, hanem meg akarom enni, méghozzá most azonnal! :)
Mákos kocka citromos mázzal
Hozzávalók:
A tésztához:
- 25 dkg liszt
- 20 dkg cukor
- 10 dkg darált mák
- 8 dkg puha vaj
- 2 dl tej
- 1 egész tojás
- 1 cs. sütőpor
- 1 csipet só
A citromos mázhoz:
- 14 dkg porcukor
- 2 tojássárgája
- fél citrom leve és reszelt héja
Elkészítés:
A lisztet elkeverjük a sütőporral, a mákkal, a cukorral és egy csipet sóval. Majd hozzáadjuk a vajat, a tojást és a tejet is. Jól elkeverjük, és kész is a tészta. Kivajazott-kilisztezett tepsibe öntjük, előmelegített sütőben 150 fokon 30 percig sütjük (tűpróba!).

Ha szép sima a felülete, nem kell megfordítani, akinek puklis, fordítsa meg, és tegye vissza a tepsibe. (Ez azért kell, hogy a máz ne csorogjon le róla.) A mázhoz a porcukrot elkeverjük a tojássárgájákkal, a citrom levével és lereszelt héjával, és rákenjük a tészta tetejére.

Visszatesszük a sütőbe, de csak alacsony fokozaton (50 fok), hogy rászáradjon a máz. Kivesszük, kihűtjük, szeleteljük, és tálaljuk. Nagyon finom puha és szuper mákos süti, a citrommáz pedig ad neki egy pikáns savanykásságot.

+Tipp: aki nem szereti a mák és a citrom párosát, el is hagyhatja a mázat. Magában is nagyon finom, de le lehet önteni olvasztott csokival is.
Ha tetszett, megtalálsz a Facebookon is.