Rakott kel, ahogy kell

  • 2015.10.07.
  • 6

A kínai kelt sokan nem szeretik, pedig nagyon egészséges. Tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal. Sokféleképpen felhasználható a salátától kezdve, a levesen át, egészen a rakott ételekig.

Én szeretek belőle rakott fogásokat készíteni. Például karfiollal és besamellel, vagy rizzsel és sok finom zöldséggel. Most a hagyományos húsos rakott kelt készítettem el egy kis gombával megbolondítva.

Rakott kínai kel gombás rizses hússal
Hozzávalók:
- egy szép nagy kínai kel
- fél kiló darált sertéshús
- rizs (kb. 300-350 g)
- gomba (kb. 170 g)
- 1 nagy dobozos tejföl
- 1 nagyobb vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- só, bors
- pirospaprika
- tetszőleges fűszerek

Elkészítés:
Kicsit pepecselős, és nem egy hamar elkészülő étel, de egészséges és finom, így megéri a munkát.

Kezdjünk a hússal. A vörös- és fokhagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk, és olajban pirítani kezdjük. Jöhet hozzá a darált hús, amit ízlés szerint fűszerezünk. Egy kicsit fedő alatt pároljuk, majd hozzáadjuk a gombát. Együtt főzzük tovább, míg megpuhul. Utána fedő nélkül pirítjuk tovább.

Közben a kínai kelt félbe vagy negyedekbe vágjuk, kivágjuk a torzsáját. Sós vízben főzzük, de csak félkészre. Majd kiszedjük, és félretesszük egy edényben hűlni. A főzővízében pedig nyugodtan megfőzhetjük a rizsünket is. Ha minden kész, jöhet az összeállítás.

Egy hőálló tálat kikenünk vajjal, és kirakjuk az alját a kel egyik felével. A rizset elkeverjük a gombás hússal, és mehet a kelre. Erre ráfektetjük a kel másik felét, megkenjük tejföllel, és mehet is a sütőbe közepes-erős fokozaton. Ha a tejföl kezd itt-ott színt kapni, akkor készen is van.

Szeleteljük, tálaljuk. Remek kis fogás, laktató, de nem nehezíti el a gyomrot.

Ha tetszett, megtalálsz a Facebookon is.