Mézes-mustáros-chilis marha

  • 2015.02.16.
  • 8

Anyu a fő húsellátóm, ha látogatóba jönnek, mindig hoz valamit vidékről. Így alig járunk henteshez, mindig van mihez nyúlni. Legutóbb egy szép marhanyakat kaptam tőle. Kivételesen nem vörösboros pörköltet akartam készíteni belőle, hanem valami nem megszokottat.

Megint szabadjára engedtem a fantáziámat, így jött az ötlet, hogy mézzel, mustárral és chilivel készítsem el. Lehetett volna egyben sütni, úgy stílusosabb lett volna, vagy szeletelve, de én most inkább felkockáztam, hogy időt spóroljak vele.

Érdemes egy nappal előtte bepácolni a húst, így érnek össze benne igazán az ízek. Na, és a pácolás utáni illata...már akkor beindul az ember nyálelválasztása, mikor megérzi. Hát még amikor omlósra sütjük, és szétolvad a szánkban...jó, tudom, ez már kínzás.
Mézes-mustáros-chilis marha vegyes zöldségkörettel
Hozzávalók:
A húshoz:
- marhanyak
- só, bors
- őrölt chili
- mustár
- méz
- két gerezd fokhagyma
A körethez:
- burgonya
- kelbimbó
- répa
- vöröshagyma
- lilahagyma
- fokhagyma
Elkészítés:
A hús tisztogatását kifejezetten nem szeretem, de ha egyben kapja az ember lánya a húst, nem lehet megúszni a műveletet. Leszedjük a felesleges zsíros és hártyás részt, majd felkockázzuk a marhanyakat. Hangsúlyozom, aki nagyon elegáns akar lenni, süsse egyben. Én csupán azért kockáztam fel, hogy hamarabb átsüljön.
A felkockázott húst fűszerezzük: sózzuk, borsozzuk, megszórjuk őrölt chilivel, zúzott fokhagymával, ízlés szerinti mustárral és mézzel (kb. 2-3 ek.). Én semmit nem számolgattam, szeretek spontán főzni, szerintem mindenki bátran kísérletezzen a saját kedvére.

Jó, ha egy napig, de egy éjszakára minimum pácolódni hagyjuk. Hőálló tálba rakjuk, meglocsoljuk olajjal, és lefedjük alufóliával. Mehet a sütőbe, addig, míg meg nem puhul. Ha puha, fólia nélkül pirítjuk, hogy szép karamellizált színt kapjon.
A zöldségeket megtisztítjuk, feldaraboljuk, kicsit előfőzzük. Leszűrjük, és hőálló tálba öntjük. Megszórjuk sóval, meglocsoljuk olajjal, és erős fokozaton megsütjük. Én csak addig bírtam várni, míg egy kis színt kaptak, már vettem is kifelé.

A zöldségekből kis halmokat rakunk a tányérokra, majd megszórjuk a marhahússal. Nagyon jól néz ki, sokszínű könnyedséget kap a zöldségektől, és igazi mélységet a marhától. Na, és az íze sem elhanyagolható...én imádom, amikor a marha olyan puha, hogy szétolvad a számban. Ezt az érzést mindenkinek ki kell próbálnia az életében minimum egyszer.
Aki szereti a különleges marhafogásokat, annak ajánlom a másik kedvencemet is: a Spanyol marhasültet pikáns csokoládészósszal. Ja, és gyertek a Facebookra is. :)