Isteni almás lepény

  • 2014.10.17.
  • 2

Szüleimnek van egy szép nagy almásuk Szabolcsban, rengeteg almával, így most erős almatúltengésben szenvedünk. De ezt egy cseppet sem bánjuk, sőt! Egyfolytában 100 %-os almalevet iszunk, plusz megszaporodtak nálunk az almás finomságok is.

Az Édes amúgy is odavan az almás sütikért, úgyhogy egy darabig ezek fognak nálunk menni. Ez a lepény recept nagyon bevált, holnap újra megsütöm, mert már csak pár darab maradt belőle. Úgyis jönnek hozzánk szüleim almavásárra, ezzel fogom őket várni.

Tuti kis recept, olyan, mint a kevert sütiké: minden mehet egy tálba, és kész is a tészta. Imádom az ilyen könnyen elkészíthető sütiket, rengeteg időt lehet velük spórolni. Alma helyett bármilyen gyümölcsöt vagy magvakat szórhatunk a tetejére, mindenhogy isteni.
Almás lepény
Hozzávalók:
A tésztához:
- 30 dkg liszt
- 22 dkg vaj
- 18 dkg cukor
- 3 tojás
- 2 ek. méz
- 2-3 tk. sütőpor
A tetejére:
- 3-4 alma (több is lehet)
- 1 cs. vaníliás cukor
- fahéj ízlés szerint
+ cukor
Elkészítés:
Szobahőmérsékletű vajjal dolgozunk, de ha épp a hűtőből vettük ki, betesszük egy kicsit alacsony fokozaton a mikróba. A puha vajat habosra keverjük a cukorral és a tojásokkal, majd a mézet is hozzáadjuk. Végül kis adagokban a sütőporos lisztet keverjük bele.
Az almákat megmossuk, meghámozzuk (nem muszáj), kimagozzuk, szeletekre vágjuk. A tésztát sütőpapírral kibélelt lapos tepsibe simítjuk, és a tetejét kirakjuk az almaszeletekkel. Megszórjuk cukorral, fahéjjal, vaníliás cukorral.

Előmelegített sütőbe tesszük. Én 150 fokon sütöttem, mert nagyon erős a sütőm légkeveréses fokozata. Közepes erősségen ( max. 180 fokon) érdemes sütni tűpróbáig, kb. 35-40 percig. Ha sikerül kivárni, langyosra hűtjük, és kockára vágva tálaljuk.
Ez a tészta frissen, melegen isteni, könnyű, habos, olvad a szájban. Az almára karamellizálódott cukor pedig tovább fokozza a gyönyört. Aki nem hiszi, járjon utána!

+Tipp: aki szereti a diót, mandulát, mogyorót, szórjon bátran az almára. Vagy reszelt citromhéjat. Ja, és a felnőtt változat tésztájába nyugodtan lehet egy kis rumot keverni, a holnapiba tuti én is teszek! :)
Ha tetszett, megtalálsz a Facebookon is.