Citromos holdacskák

  • 2014.08.20.
  • 5

A nyaralás után újra visszacsöppentünk a szürke hétköznapokba. Előre tudtam, hogy nehéz lesz visszaszokni. Pár hét alatt egy évre való élménnyel gazdagodtunk, természetes, hogy ezek után rosszul esik a monotonitás. Nem baj, itt van nekem a sütés-főzés, ez mindig feldob, főleg ha finom süti az eredménye.
Most egy nyárias ízű kis apróságot sütöttem, Citromos holdacskát. A citromról mindig a friss, vibráló ízek jutnak eszembe, na és mostantól a görög nyaralásunk is, hiszen ott mindenütt citrom és lime fák nőnek. Nem mindig szeretek pepecselős sütit készíteni, de ma nagy nyugi volt, volt időm bőven.

A tésztája szuper finom lett, habkönnyű, és csupa-csupa citrom. Aki nem szereti a citromos mázat, csokiba is márthatja a tetejét. Laza délutáni teázáshoz tökéletes, de vendégvárónak is pompás.
Citromos holdacskák
Hozzávalók:
A tésztához:
- 12 dkg liszt
- 1 cs. sütőpor
- 13 dkg cukor
- 8 dkg margarin
- 4 tojás
- 2 citrom leve és héja
- 1 cs. vaníliás cukor
- 1 csipet só
A mázhoz:
- 10 dkg porcukor
- 1 kis citrom leve
(esetleg pici langyos víz)
Elkészítés:
A tojásfehérjékből a vaníliás cukorral és egy csipet sóval kemény habot verünk. A sárgáját habosra keverjük a cukorral és a margarinnal. A két citrom reszelt héját és levét is a sárgájás krémhez adjuk, majd a sütőporos lisztet is hozzákeverjük. Végül óvatosan összeforgatjuk a felvert habbal.

A tésztát sütőpapíros tepsibe öntjük, és előmelegített sütőben 180 fokon (légkeverésessel 150-160 fokon) 15-20 perc alatt készre sütjük. A kész tésztát hold alakú kiszúróval kiszaggatjuk. A porcukorból és a citromléből (pár csepp langyos víz nem árt) kikeverjük a mázat.
A citromos mázzal megkenjük a holdacskák tetejét. Egy kis ideig pihentetjük őket, míg megköt rajtuk a máz, majd tálaljuk. Nagyon kis cukik, és hamar elfogynak, mert túl könnyű őket befelé kapdosni. :)

Sok finomságot találhattok a Facebook oldalamon is.