Meggytorta

  • 2014.04.27.
  • 1

Megint elutaztunk, most Erdélybe. Csütörtökön indultunk, tegnap este érkeztünk haza. Lassan már többet vagyunk úton, mint itthon. Múlt héten az Édesnek volt a szülinapja, kapott egy finom tortát, úgyhogy az élménybeszámoló mellett a recept sem marad el.
Kolozsváron szálltunk meg, csütörtök este érkeztünk meg a hosszú utazástól fáradtan. Vacsora és alvás. Pénteken Torda volt az első állomásunk és a Sóbánya. Hát, valami csoda az a hely! Annyira tetszett. 26 emelet mélyen egy kis elvarázsolt birodalom: a belsejében óriáskerék, a barlang mélyén csónakázó tó. Gyönyörűséges, engem teljesen elvarázsolt.
Utána Torockó következett, ahol a második kedvencem lett az a gyönyörűséges hegy, ami a falucska fölé magasodott. Órákig el tudtam volna nézni azokat a csúcsokat, magával ragadó látvány volt. Szívesen élnék egy olyan békés, csendes és gyönyörű helyen. A hegyekért amúgy is már gyerekkorom óta odavagyok, ki tudja, lehet, hogy egyszer olyan helyre költözök.

Magyarfenesen vártak minket a finom vacsorával, csak késő este érkeztünk vissza Kolozsvárra. Másnap indult a félnapos városnéző séta, megnéztük a híres főteret Mátyás király szobrával és a Szent Mihály templommal. Elsétáltunk a Házsongárdi temetőbe, majd a szépséges Botanikus kertbe is. A végére teljesen lejártuk a lábunkat, de megérte a sok csodálatos látnivalóért.
Hazafelé a hosszú úton szomorúan néztem az egyre fogyatkozó zöldbe öltözött hegyeket. Jól az emlékezetembe véstem őket, hogy sokáig eszembe jussanak, amikor az ablakon kinézve csak a végeláthatatlan Alföldet látom. De azért persze örültem, amikor végre hazaértünk, sok szép emlékkel gazdagodtunk.
A Drága szülinapi tortája jól sikerült, szépséges volt, és nagyon finom. Imádja az édes-savanyú ízvilágot, ezért esett a választásom a Meggytortára. A tejszín mellett tejföl is kerül a krémbe, így nem lesz nagyon habos-babos, inkább csak joghurtosan könnyed.

Meggytorta
Hozzávalók:
A piskótához:
- 80 g liszt
- 80 g cukor
- 2-3 tojás
- 2-3 ek. kakaópor
- 2 ek. olaj
- fél kk. sütőpor
- egy csipet só
A meggyes krémhez:
- 400 g magozott meggy
- 250 g tejföl
- 200 ml tejszín vagy cukrászhab
- 15 g étkezési keményítő
- 5 g zselatin
- 5 ek. cukor
- 1 cs. vaníliás cukor
- pici fahéj
A díszítéshez:
- 50 ml tejszín
- 16 szem (egész) meggy
Elkészítés:
Az egész tojásokat a cukorral és egy csipet sóval robotgéppel fehéredésig verjük. Hozzáadjuk az olajat, majd óvatosan belekeverjük a kakaóporos-sütőporos lisztet is. A masszát sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük, és 180 fokos sütőben 10-15 perc alatt megsütjük. A formában hagyjuk kihűlni.
A magozott meggyet a cukorral, a vaníliás cukorral és a fahéjjal 10 percig pároljuk. Kevés hideg vízzel elkeverjük a keményítőt, és besűrítjük vele a meggyszószt. A tejszínt felverjük, elkeverjük a tejföllel és a kihűlt meggyszósszal. A zselatint is elkészítjük, és a meggyes krémhez adjuk.
A kihűlt piskótára ráhelyezzük a tortagyűrűt, belesimítjuk a krémet, és 4-5 órára a hűtőben dermesztjük. Majd óvatosan eltávolítjuk a tortagyűrűt. A torta tetejét a felvert tejszínhabbal és a meggyel díszítjük. Nagyon jól mutat, könnyed gyümölcsös, és isteni finom! Garantáltan nagyon hamar elfogy. :)

Még több guszta fotó itt: Kockalány konyhája.