Csokis madeleine

  • 2013.10.26.
  • 6

Egy hétvége sem múlhat el süti nélkül, bár nálunk a hétköznapokon is mindig van valamilyen finomság. Most egy édes kis semmiségre esett a választásom, ami még ráadásul csupa csokis is. Ez nem más, mint a Csokis madeleine, egy csodálatos francia desszert. A citromos verzióját nyáron készítettem el, isteni finom volt és egyszerű, akárcsak ez.
Ízében nagy kedvencemhez, a Brownie-hoz hasonlít leginkább, nem véletlenül, hiszen hasonló hozzávalókból készül. Egy régi Stahl Juditos recept alapján készítettem, ami nagyon jól bevált, így ezután is ragaszkodni fogok hozzá. Váratlanul betoppant vendégek elkápráztatására tökéletesen alkalmas, de csak úgy egy tea mellett is jól megállja a helyét.

Csokis madeleine
Hozzávalók:
- 7,5 dkg liszt
- 7,5 dkg vaj
- 7,5 dkg cukor
- 5 dkg étcsokoládé
- 2 tojás
- 1 ek. kakaópor
- 1 csipet só
+ pici vaj a formákhoz
Elkészítés:
Először egy kevés olvasztott vajjal kikenjük a madeleine formákat, és betesszük őket a hűtőbe dermedni. Majd a felkockázott étcsokit olvasztjuk össze a vajjal gőz fölött vagy mikróban. A lisztet pedig elkeverjük a kakaóporral, és egy csipet sóval.
A tojásokat a cukorral habosra verjük robotgéppel kb. 6-8 percig. Ha már jó habos, a kakaóporos liszt felét óvatosan hozzáforgatjuk egy lapos fakanállal. Majd a másik felét is, és végül elkeverjük az olvasztott csokival. A tészta kész is, roppant egyszerű és gyors.
Egy kiskanállal a hűtött formákba kanalazzuk a tésztát, kb. kétharmadnyit, mert megnőnek. 190-200 fokra előmelegített sütőbe tesszük, és 10-12 percig sütjük őket. Ebből az adagból kb. 20 darab készül.
Tálalás előtt meghinthetjük porcukorral, megkenhetjük lekvárral, mogyorókrémmel, csokiba is márthatjuk, vagy egyszerűen csak úgy ahogy van, még azon melegében megehetjük.