A világ legegyszerűbb almatortája

  • 2013.10.18.
  • 5

Itt a beígért almás finomság, ami nem más, mint egy szuper egyszerű Almatorta. Pont egy hete készítettem el az elsőt, amit azon melegen meg is utaztattunk, az Édes apukájának vittük a szülinapjára. Nem akartam nagyon macerásat vagy krémeset készíteni, mert féltem, hogy szétcsúszna az úton. De ez a süti nagyon jól bírta a strapát.
Épségben megérkezett, bár nem maradt sokáig egyben, hamar meg is kóstoltuk. Vendégek is érkeztek azon a hétvégén, így hamar elfogyott. Ízlett is mindenkinek, panaszt nem hallottam róla. Bár, ha tudtam volna előre, hogy ennyien fogják megkóstolni, lehet, hogy valami flancosabbat készítek. Na, de nem baj, majd legközelebb.
Díszítés 1.0
Tegnap újra megsütöttem, kicsit fel is tuningoltam, és így is nagyon finom lett. Bár a sütőmmel minden egyes alkalommal ádáz harcot vívok, mert ő folyamatosan el akarja rontani a sütijeimet, én pedig igyekszek mindig megmenteni őket. Rendszeresen nyers marad a torták közepe, mindig túl kell sütnöm őket, hogy ehetőek legyenek, ezt viszont sokszor a tetejük bánja, ami így sajnos egy picit megég.
Most is ez történt, de ez hála az égnek a finom ízének egy cseppet sem ártott. Nagyon megkedveltem ezt a receptet, főleg a rum miatt, mert mikor keverem a tésztát, olyan finom illata van, ami persze sülés közben is betölti a lakást. Az ízét is nagyszerűen feldobja, hiszen az alma és a rum két jó barát.
Díszítés 2.0
Almatorta
Hozzávalók:
(bögre = 2dl)
- 2 bögre liszt
- 1 bögre cukor
- 10 dkg puha vaj
- 2 tojás
- 2 ek. olaj
- 1 cs. sütőpor
- 1 cs. vaníliás cukor
- kevés rum
- pici só
- 5 kisebb alma
+ kevés cukor és fahéj
Elkészítés:
Először a száraz hozzávalókat mérjük ki egy tálba: a lisztet, a cukrot, a sütőport, a vaníliás cukrot és egy pici sót. Majd hozzáadjuk a vajat, az olajat, a tojásokat és a rumot. A tésztát jól elkeverjük, ez készen is van (ha túl sűrű az állaga, egy kevés tejjel vagy tejföllel lazíthatunk rajta).
Az almákat megmossuk, meghámozzuk, kimagozzuk, és hármat szeletekre (nyolcadokra) vágunk, kettőt pedig felkockázunk. A kockákra vágott almát a tésztához keverjük, és az egészet sütőpapíros tortaformába öntjük.
 Én győztem, a sütő vesztett
A megmaradt szeletekkel pedig tetszés szerint kidíszítjük a tészta tetejét, és egy picit bele is nyomkodjuk őket. Én kétszer kétféleképpen raktam ki a tetejét, lehet kísérletezni a mintákkal, motívumokkal.
Végül a tetejét megszórjuk egy kevés cukorral és fahéjjal. Előmelegített sütőbe tesszük, és közepes vagy erős fokozaton tűpróbáig sütjük. Ha kész, rácson kihűtjük, és megszórjuk porcukorral.
Szépen megemelkedett
+Tipp: a tésztában elkevert almakockákat is fűszerezhetjük ízlés szerint (pl. cukorral és fahéjjal).
+Tipp2: ha ez így túl egyszerű, és hiányérzetünk van, vágjuk ketté a kész tortát, és töltsük meg vaníliapudinggal vagy egy finom krémmel, esetleg lekvárral.
 Jól néz ki, és nagyon finom!
(Egy kis érdekesség: másolják a blogot! :) Persze ez egy kicsit sem zavar, sőt, nagyon örülök neki, hogy sikerült egy újabb kezdő szakácsnőt megihletnem, és tőlem veszi az ötleteket. Egyébként is: a legnagyobb elismerés a másolás. :) Remélem a jövőben megszívleli majd a múltkori tanácsaimat, és hamarosan elhagyja a vegetát, és felhagy a zacskóból főzéssel és a dobozból sütéssel. :) Én mindenesetre sok sikert kívánok neki az első lépésekhez azon a rögös úton, ami majd végül az igazi konyhaművészethez vezet!)