ŻUREK ÉS PIEROGI - MAREKKEL

  • 2014.05.18.
  • 8

Viki párja észt. Viki észt nyelven tanul. Az észt csoportban tanul Marek is, aki Magyarországon élő és dolgozó lengyel. Viki szeret főzni. Marek szeret főzni. Engem pedig érdekelt, hogyan kell elkészíteni a lengyel zurek-et és pierogi-t. Vagyis együtt főzőcskéztünk - és ittuk a lengyel rövideket - Marek iránymutatásai szerint. :-) ;-)Most nem az elején, hanem a végén kezdem a szombati nap leírását. Már most szeretnék kedvet csinálni a laktató ételek elkészítéséhez. :-)1.,
Żurek - savanyú levesMarek úgy mesélte, hogy a żurek-et a lengyelek tipikusan húsvét után eszik, hiszen marad a tojásból, a sonkából is, amikből elkészíthető ez a kiváló leves.Az íze a kovásztól olyan, mintha savanyú káposztával lenne tele, pedig mégsem. Forró, ízletes, szürcsölős lengyel csoda. :-)Íme a végeredmény:Photo by Naky:
http://www.facebook.com/naky.photographyhttp://drbayeredit.wix.com/nakys-food-photoAll rights reserved (c) 2014Photo by Naky:
http://www.facebook.com/naky.photographyhttp://drbayeredit.wix.com/nakys-food-photoAll rights reserved (c) 2014Photo by Naky:
http://www.facebook.com/naky.photographyhttp://drbayeredit.wix.com/nakys-food-photoAll rights reserved (c) 2014Hozzávalók:-




200-300 ml kovász-




4 db krumpli-




4 db tojás-




fehér kolbász vagy sonka (füstölt tarja)-




só, bors-




4 gerezd fokhagyma-




majoranna-




cipók-




2 db vöröshagymaElkészítés:A kovászt annyi vízzel pótoljuk ki, amennyi levet szeretnénk a leveshez, majd azt felforraljuk. Ebbe beletesszük a kis kockákra vágott krumplit, a felkockázott sonkát, vagy kolbászt, a tört fokhagymát, a majorannát, sót és borsot, illetve a pirított vöröshagymát. Külön főzzük meg a tojásokat. A levest kibelezett cipóba merjük. (A cipót előtte sütőben megpiríthatod, akkor még az is illatos és ropogós lesz.) A gerezdekre vágott tojást már tá