Kalács, tej és tojásmentesen

  • 2018.03.10.
  • 5

A helyzet az, hogy kalácsot sütök. Rengeteg kalácsot sütök. Sütöm otthonra hétköznap reggelire, sütök tízóraira suliba, melóba, sütök a vasárnapi a nyugis reggelikhez, és most a közös reggelihez is sütöttem. Nagyon bejött ez a recept, a meló nagy részét elvégzi a kenyérsütő dagasztója, nekem már csak fonnom kell, és vigyáznom a sütési időre.Hozzávalók:60 dkg liszt1 csipet só12 dkg cukor1,2 dl olaj2,5 dl langyos víz2 dkg élesztő5 dkg Liga (ha nem szükséges a tejmentesség, lehet vajjal is készíteni)a kenéshez cukros vízElkészítés:A hozzávalókat beöntöm a kenyérsütő üstjébe, amit tészta programmal elindítok. Így szépen kikeveri, bedagasztja és megkeleszti a tésztát másfél óra alatt. Gyönyörű lesz a tészta, nagyon könnyű vele dolgozni. A megkelt tésztát félbe vágom, majd a feleket harmadolom, vékony rudakká sodrom, és összefonom. Sütőpapírral bélelt sütőedénybe fektetem, fél órára még békén hagyom, hadd keljen tovább. Amikor letelt a fél óra, cukros vízzel lekenem, majd 180 fokos sütőben 35-40 percig sütöm, kinek, milyen a sütője. Ha nagyon sül a teteje, alufóliával lehet takarni, hogy meg ne égjen. Ennyike az egész. Semmi extra, és mégis csodás kalács az eredmény. Étvágyakat hozzá!

Címkék

Desszert Tavasz