Rakott kel - Varza creata cu orez si ragu de vita

  • 2020.03.16.
  • 6

Hozzávalók 4 adaghoz(22X22 cm-es sütőforma)A raguhoz:40 dkg darált marhahús1 fej vöröshagyma2-3 cikk fokhagyma2-3 kanál olaj1 konzerv hámozott paradicsom (7 dl)1 sárgarépa1 húsos kápia paprika1 kiskanál pirospaprika2-3 babérlevélsó, borsízlés szerint chiliőrlemény
Továbbá15 dkg rizs1 kisebb fej kelkáposzta (kb 70 dkg)4 dl tejfölAz apróra vágott hagymát üvegesre dinszteljük az olajon, menenetközben hozzáadjuk a lereszelt sárgarépát, az aprított paprikát, a zúzott fokhagymát. Ha minden megpuhult rádobjuk a darált húst és kevergetve fehéredésig pirítjuk. Sózzuk, borsozzuk, ráöntjük a paradicsomot, hozzáadjuk a babérlevelet, a pirospaprika őrleményt és felöntjük kevés vízzel. Lefedve, néha-néha megkevergetve 45 perc alatt készre főzzük. Az elforrt vizet pótoljuk.A káposztát leveleire szedjük és bő, sós vízben 3-4 percig pároljuk, a levelekről levágjuk az eresebb részeket, lecsöpögtetjük és fedett edényben hagyjuk kihűlni.
A rizst bő, sós vízben félpuhára főzzük, leszűrjük.Egy sütőedény vagy tepsi alját kissé kiolajozzuk, kibéleljük káposztalevelekkel, ráterítünk egy adag ragut és rizst, megkenjük tejföllel. Addig folytatjuk ezt a műveletet, amíg a hozzávalók tartanak. A tetejét káposztalevelekkel és tejföllel zárjuk.Forró sütőben pirosra sütjük.Ingrediente ptr portie de 4 persoaneTava de 22X22Ptr ragu:400 g carne tocata de vita1 buc ceapa2-3 catei de usturoi2-3 linguri de ulei1 buc conserva de rosii curatate (700 g)1 buc morcov ras1 buc ardei gras sau capia1 lingurita de boia2-3 foi de dafinsare, piperpraf de chili dupa gust150 g orez1 buc varza creata (cca 700 g)400 ml smantanaSe caleste ceapa, morcovul si ardeiul taiat marunt pe uleiul incins, se adauga usturoiul pisat si carnea. Se amesteca continuu, pana carnea se albeste, se adauga rosiile si
apa, cat se acopere. Se condimenteaza si se fierbe cca 45 minute. Apa evaporata se inlocuieste in timpul fierberii.Se fierbe pe jumatate orezul in apa sarata, se strecoara.Se scot frunzele de pe capatana de varza creata si se oparesc cca 3-4 minute in apa abundenta, sarata, se taie cotorul foilor, se pun intr-un vas si se acopera cca jumatate de ora.Se unge fundul unui vas tremorezistent (sau tava) cu un pic de ulei se pune varza, ragu, orez si smantana in straturi, pana se termina ingredientele. Se incheie prin foi de varza si smantana.Se baga la cuptor cca 45 minute pana se rumeneste.