Gyömbéres vajas keksz

  • 2020.02.23.
  • 0

A kedvenc kekszem, aromás, roppanó, vajas.Hozzávalók (dupla adag, 5 tepsinyi)25 dkg puha vaj (jó minőségű, magas zsírtartalmú)25 dkg porcukor45 dkg liszt2 kiskanál gyömbérpor1 kiskanál őrölt kardamom (elhagyható)2 tojás sárgája10 dkg kandírozott gyömbér apróra vágva1 kezeletlen
citrom reszelt héja1-2 kanál vízcsipet sóA tetejére:1 tojás fehérje3-4 kanál barna cukorA puha vajat habosra keverjük a porcukorral, hozzáadjuk a tojások sárgáját, majd a fűszereket, a kandírozott gyömbért, végezetül a lisztet. Gyors mozdulatokkal összeállítjuk, ha szükséges adhatunk hozzá kevés vizet is. Fóliába csomagoljuk és legalább 30 percre a hűtőbe tesszük.A mennyiséget kettéosztjuk, hogy könnyebben tudjunk vele dolgozni, kevés liszttel meghintett deszkán vékonyra nyújtjuk (2-3mm vastagra), majd derelyevágóval felkockázzuk és sütőpapíros tepsire helyezzük. Nem könnyű dolgozni vele, ha a massza felmelegszik, akkor nagyon nehéz nyújtani. Akinek nem sikerül, az 2 fólia között próbálja meg a nyújtását.A tojásfehérjét villával kissé lazán felverjük, nem kell habot verni belőle, csak épp fellazítani, majd ezzel megkenjük a kekszeket. Megszórjuk egyenként a barnacukorral, majd 165 C légkeveréses előmelegített sütőben szép rózsaszínűre sütjük.Dobozban hetekig elálló tökéletes tea illetve kávékísérő.