Diós-csokoládés kalács

  • 2020.01.02.
  • 9

Hozzávalók (30X12X8 cm kalácsformához)A tésztához:50 dkg liszt10 dkg cukor3 tojás sárgája3,2 dl langyos tej25 g friss (vagy 7 g szárított) élesztő1 citrom héjavaníliacsipet só10 dkg olvasztott vajA töltelékhez:25 dkg darált dió10 dkg cukor15 dkg csokoládé5 dkg vajA tetejére:1 tojás sárgája2 kanál tejAz élesztőt a langyos tejbe morzsoljuk, hozzáadunk 1 kanál cukrot és hagyjuk kissé felfutni. A lisztet megszitáljuk, hozzáadjuk a többi hozzávalót a vaj kivételével és beleöntjük az élesztős tejet. Alaposan kidagasztjuk, majd hozzáadjuk az olvasztott vajat és addig dagasztjuk, amíg a vaj teljesen elvegyül a tésztával és az elválik az edény falától. Közepesen kemény, selymes tésztát kell kapjunk. Letakarva duplájára kelesztjük (kb 1 óra).A megkelt cipót kettéosztjuk, mindkettőből egy téglalpot nyújtunk, megkenjük olvasztott vajjal, megszórjuk
cukros darált dióval, a ledarált csokoládéval, majd mindkettőt tekerccsé sodorjuk. A tésztatekercseket összefonjuk, a fonatok végét jól összecsípjük, hogy ne folyjon ki a töltelék, majd sütőpapíros kalácsformába helyezzük, letakarjuk és tovább kelesztjük.30 perc után lekenjük a tejjel elkevert tojássárgával, további 10 percig kelesztjük, ismét lekenjük, majd 170 C fokra előmelegített sütőben, az alsó rácson 1 órát sütjük. Amikor a teteje barnulni kezd letakarjuk sütőpapírral.Rácsra szedve hagyjuk kihűlni.