Cinnamon rolls - sajtkrémes fahéjas csiga

  • 2019.09.01.
  • 2

HozzávalókA tésztához:45 dkg liszt3 dkg cukor2,5 dkg friss élesztőcsipet só2 dl langyos tej1 egész tojás1 tojás sárgája5 dkg olvasztott, langyos vajA töltelékbe:10 dkg puha vaj5-7 dkg barna cukor1 kanál őrölt fahéjA tetejére:20 dkg krémsajt (vagy mascarpone)5 dkg porcukor2-3 kanál tej vagy tejszínA langyos tejhez adunk egy kanál cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és hagyjuk felfutni.A lisztet dagasztótálba szitáljuk, hozzáadjuk a többi hozzávalót a vaj kivételével, hozzáöntjük a felfuttatot élesztős tejet és alaposan kidagasztjuk, az utolsó percekben hozzákeverjük a vajat is.
Közepesen kemény, rugalmas tésztát kell kapjunk. A liszt milyenségétől függően adhatunk hozzá még pár kanál tejet, ha úgy látjuk, hogy a tészta nagyon kemény, vagy 1-2 kanál lisztet, ha túl lágynak találjuk. Letakarva meleg, huzatmentes helyen duplájára kelesztjük.A megkelt cipót kiborítjuk egy kissé meglisztezett deszkára és óvatosan fél cm vastag téglalappá nyújtjuk.A puha vajat habosra keverjük a cukorral, a fahéjjal és megkenjük vele a kinyújtott tésztalapot. Szorosan feltekerjük, 12 szeletre vágjuk, sütőpapíros tepsibe fektetjük. Letakarva további 30 percet kelesztjük.Közben előmelegítjük 180 C fokra a sütőt és szép pirosra sütjük a csigákat.Még melegen megcsorgatjuk a porcukorral elkevert, nyomózsákba szedett krémsajttal, melyet tetszőlegesen tejjel vagy tejszínnel lazítunk.Omlós-foszlós-szaftos péksütemény, bármikor szívesen megenném egy csésze hideg tejjel.