Pita

  • 2019.03.31.
  • 2

Ezekhez a pitákhoz most "00" tipusú Manitoba lisztet használtam, ha alkalmam van és beszerzem ezt a lisztet, akkor a kelt tésztákat csakis ebből készítem. Csodásan viselkedik, fantasztikus belőle a tészta, gyönyörű- szálas, finom tapintású.

Hozzávalók:50 dkg liszt3 dl langyos víz (+ - szükség szerint)2,5 dkg friss élesztő (7 g száraz)1 kk só1 kk cukorBelemorzsoljuk az élesztőt a langyos cukros vízbe
és pár percig hagyjuk felfutni. A
lisztet a
keverőtálba tesszük
a sóval, az élesztős vízzel, majd keményebb tésztát dagasztunk belőle. Szükség szerint adhatunk még hozzá vizet. Figyelem,
a tésztát alaposan ki kell dagasztani!Lefedve 1,5-2 órát kelesztjük, kissé átnyomkodjuk, majd 10-12 egyforma darabra vágjuk. Minden darab tésztából lisztmentes felületen golyókat gömbölyítünk. Letakarva újabb 30 percet kelesztjük, majd gyengéden lisztezve egyenként fél cm vastag kör vagy óvális alakú lapokká nyújtjuk. Saját tapasztalat szerint, ha túl vékonyra vannak nyújtva, nem fújódnak fel a pitácskák.
Letekarva addig hagyjuk pihenni, amíg a sütő bemelegszik
250 C fokra, légkeveréssel. Egy sütőpapírra 3-4 tésztalapot teszünk, majd papírostól egyenesen a sütő rácsára csúsztatjuk. Vízzel kissé bespriccelünk a sütőbe, majd gyorsan becsukjuk az sütőajtót, hogy a keletkezett gőz ne illanjon el. Pár perc alatt a tészta szépen felnő, majd kissé meg is pirul.Salátákkal, sült húsokkal lehet tölteni, imádom hummuszba mártogatni, de finom kenyér helyettesítő is lehet.