Ribizlis charlotte

  • 2018.08.10.
  • 5

A tekercshez és az alsó laphoz:8 tojás8 csapott evőkanál cukor8 púpozott evőkanál lisztcsipet só4-5 evőkanál ribizlilekvárA töltelékhez:1 l magas zsírtartalmú joghurt (görög joghurt)5 dl tejszín150 g porcukor40 g porzselatin400 g ribizli vagy vegyes erdei gyümölcs (mirelit is)A tojások fehérjét keményre verjük a sóval, a cukorral,
majd óvatosan beleforgatjuk a tojások sárgáját és a lisztet. 1/4-ét sütőpapírral bélelt 22 cm átmérőjű kapcsos tortaformába simítjuk és 180 C fokra előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük. A teteje épp, hogy rózsaszínűre piruljon.A maradék 3/4 tésztamasszát ugyanúgy sütjük egy 40X30 cm-es tepsiben.A sütésnél használt papírt eltávolítjuk a piskótáról,
vizes, kicsavart sütőpapírra borítjuk és azzal együtt szorosra feltekerjük, úgy hagyjuk kihűlni.Ha kihűlt kitekerjük a papírból, vékonyan megkenjük lekvárral és most már papír nélkül visszatekerjük.A zselatint 1 dl tejszínbe keverjük, pár perc alatt addig hevítjük, amíg meleg lesz a folyadék, de nem forró.
A maradék tejszínt keményre verjük.Egy tortagyűrű belső oldalát kibéleljük piskótatekercs szeletekkel, az aljába a kör alakú piskótát helyezzük, megkenjük kevés lekvárral.
A joghurtba belekeverjük a cukrot, a kissé meghűlt zselatinos tejszínt, a felvert habot, majd az erdei gyümölcsöt (ha mirelit, akkor fagyosan) és hagyjuk kissé megszilárdulni. Ha a krém már nem folyik, ráöntjük a piskótára, a tetejét szépen elegyengetjük és alaposan behűtjük.Eltávolítjuk a tortagyűrűt, a tortát tetszés szerint díszítjük.