Mézes krémes torta

  • 2018.07.27.
  • 5

A tortát Adrianának készítettem születésnapjára, a kedvence a mézes krémes sütemény.Hozzávalók egy 22 cm átmérőjű tortához:A lapokhoz:12 dkg vaj10 dkg méz10 dkg cukor70 dkg liszt1 csomag sütőpor2 egész tojás1 dl tejA krémhez:8 dl tej13 dkg gríz10 dkg cukor10 dkg méz25 dkg vaj1 rúd vaníliaTölteni:1 kis üveg baracklekvárA tetejére:4 dl baracknektár1-2 kanál méz5 lap zselatin (kb 8g)tetszés szerinti
tortadísz
A vajat, a mézet, a tejet és a cukrot lábosban addig melegítjük, amíg minden elolvad. Kissé kihűtjük, majd hozzáadjuk a tojásokat, a sütőport és mixerrel habosra keverjük. Apránként hozzáadagoljuk a lisztet, majd amikor a mixer már nehezen keveri a masszát deszkára borítjuk és tovább gyúrjuk. Annyi lisztet adunk hozzá, amennyitől puha, rugalmas, könnyen nyújtható tésztát kapunk.
Nyolc darabra osztjuk, vékonyra nyújtjuk, 22 cm átmérőjű köröket vágunk. Sütőpapírra helyezzük, tepsi fenekére csúsztatjuk és előmelegített sütőben, 180 C fokon 5 perc alatt
megsütjük. Ha légkeveréses a sütő akkor 2 tepsire 3-4 lapot is lehet tenni.Vigyázat, nagyon hamar megég, addig kell sütni, amíg az alja kissé rózsaszínű, a teteje még fehér!A lapok kihűlés után törékenyek, vigyázva dolgozzunk velük.A tejet felforraljuk, hozzáadjuk a vanília kikapart magját és hüvelyét is, forralás után legalább 20 percet pihenni hagyjuk. Ez idő alatt a vaníliahüvely átadja aromáját a tejnek.Újraforralás után folytonosan kevergetve hozzáadjuk a mézet, a
grízt és besűrítjük. Közben a vajat habosra keverjük a cukorral, apránként hozzáadjuk a kihűlt tejbegrízt és egynemű, finom krémet kavarunk belőle.
A süteményt
összeállítjuk:Az alsó lap köré tortagyűrűt helyezünk,
rákenünk egy adag krémet, ráhelyezünk egy másik lapot, megkenjük
lekvárral és így folytatjuk amíg elfogynak a lapok. Figyeljünk oda, hogy a krémből maradjon 2-3 kanálnyi.Másnapig hűtőben puhítjuk.A mázhoz a baracknektárt felforraljuk a mézzel. A zselatinlapokat legalább 10 percre hideg vízbe áztatjuk, majd alaposan kicsavarjuk és a forró mézes gyümölcsléhez adjuk. Ha langyosra hűlt ráöntjük a
torta tetejére. Dermedés után
ráhelyezzük a tortadíszeket is.Az oldalát bevonhatjuk a maradék krémmel.Pár órára hidegen helyen tartjuk, éles késsel szeleteljük.Laktató sütemény, vékony szeleteket kell vágni belőle.