Almás pite

  • 2018.05.18.
  • 8

Hozzávalók 30X40 cm-es tepsihez:A tésztájához:60 dkg liszt20 dkg vaj5 dkg cukor2,5 dkg friss élesztő1 mokkáskanál szódabikarbóna1,5 dl tej1 citrom reszelt héjacsipet sóA töltelékhez:2 kg alma15 dkg cukor1 kk őrölt fahéj2 kanál búzadaraA tetejére:2 kanál porcukorAz almákat megmossuk és hámozás nélkül a reszelő nagy lyukán lereszeljük. Cukrozzuk, hozzáadjuk a fahéjat és lassú tűzön addig pároljuk, amíg az alma elfővi a kieresztett levét. Kihűtjük.A langyos tejbe szórunk 1 kanál cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt.A vajat összedolgozzuk a liszttel, a sóval, a maradék cukorral, a szódabikarbónával és az élesztős tejjel. Rugalmas, félkemény tésztát kell kapjunk. Ha szükséges adjunk még hozzá tejet.A tésztacipót letakarjuk egy konyharuhával és 30 percet kelesztjük. Nem kell duplájára keljen.Kettéosztjuk és vékony lapokat nyújtunk belőle. Az első lapot sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk, megszórjuk a búzadarával, elosztjuk rajta a párolt almát, majd befedjük a második tésztalappal. Villával alaposan megszurkáljuk, letakarjuk. Ekkor kapcsoljuk be a sütőt és megvárjuk amíg az felforrósodik 180 C fokra. A tepsit behelyezzük a sütőbe és 30-35 percig sütjük. A teteje szép rózsaszínűre kell piruljon.Kihűtjük, porcukorral meghintve tálaljuk.Finom, házias izű, kiadós, tojásmentes adag.