Csokoládétorta tökmagpralinéval

  • 2018.04.03.
  • 5

Ezt a tortát Anca kolleganőm születésnapjára sütöttem, az volt a kívánsága, hogy "brutál" csokis legyen. Az őrség aranya receptjét alapul véve tökmagpralinéval, de mangózselével készült.Anca, sok boldog születésnapot!Hozzávalók egy 24 cm-es átmérőjű tortához (12-13 szelet)1. Pirított tökmag -
Seminte de dovleac prajite100 g tökmag

- 100 g seminte de dovleacA tökmagot 180 C fokon egy sütőlemezre szórjuk és 10-12 percig pirítjuk. Párszor átkeverjük, hogy a szemek egyenletesen piruljanak.Semintele se prajesc la 180 grade C circa 10-12 minute, le amestecam de cateva ori sa se prajeasca uniform
2. Tökmag praliné
- Pralina de seminte de dovleac50 g cukor
- 50 g zahar18 g víz
- 18 g apa75 g pirított tökmag
- 75 g seminte de dovleac parjite25 g tökmagolaj
- 25 g ulei de seminte de dovleacA pirított tökmagot késes aprítóban megdaráljuk, közben felforraljuk a vizet a cukorral (118 C fokig). A darált tökmagra öntjük a forró szirupot, majd pár fordulatig tovább daráljuk. Végezetül hozzáöntjük a tökmagolajat és azzal is átpörgetjük. Sütőpapírra öntjük, elterítjük és kihűtjük.Semintele prajite le macinam in cutter. Fierbem apa si zaharul pana la 118 grade C, dupa care turnam peste seminte si mai macinam cateva secunde. Adaugam si uleiul de seminte de dovleac. Intindem pralina
pe o hartie de copt si o racim.3. Ropogós réteg
- Foaie crocant125 g tökmagpraliné
- 125 g praline de seminte de dovleac100g magas kakaótartalmú csokoládé -
100g
ciocolata
30 g hántolt ostya
- 30 g foi de napolitane prajite, zdrobite(pirított, darált ostya)A csokoládét felolvasztjuk, hozzáadjuk a tökmagpralinét és az ostyatörmeléket, majd sütőpapíros, 22 cm átmérőjű formába nyomkodjuk. Lefagyasztjuk.Óvatosan vele, nagyon törékeny!Topim ciocolata in cuptorul cu microunde sau pe bain-marie, dupa care amestecam cu pralinele si cu spartura de vafe. Turnam intr-o forma de tort de 22 cm diametru tapetata cu hartie de copt, apasam bine, dupa care il punem la congelator.Eu am folosit mai multa ciocolata (100 g). Atentie, foaia e foarte fragila!4. Zselatinmassza
- Gelatina hidratata250 g víz
- 250 g apa50 g porzselatin
- 50 g granule de gelatinaA hideg vízhez hozzáadjuk a zselatint és addig melegítjük, amíg az elolvad. Ne hagyjuk forrni.Amestecam apa cu gelatina si incalzim la foc mic pana gelatina se dizolva complet. Sa nu lasam pe foc pana fierbe.5. Mangózselé
- Jeleu de mango200 g piure de mango
-200 g piure de mango30 g cukor
- 30 g zahar25 g zselatinmassza (30g)
- 25 g pasta de gelatina (30g)A mangópürét 3-4 percig főzzük, hozzáadjuk a cukrot, tovább forraljuk, majd hozzáadjuk a zselatinmasszát is. Botmixerrel átturmixoljuk, 22 cm-es átmérőjű, sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük, lefagyasztjuk.Fierbem piureul de mango 3-4 minute, adaugam zaharul, fierbem in continuare, adaugam si pasta de gelatina. Mixam cu mixerul, turnam intr-o forma de tort cu diametrul de 22 cm, tapetata cu hartie de copt. Il congelam.

5. Tökmagos
piskótalap)
- Foaie de piscot120 g egész tojás (2 db)
120 g oua (2 oua)96 g kritálycukor
- 96 g zahar tos1 csipet só
- 1 piscatura de sare60 g joghurt
- 60 g iaurt72 g liszt
- 72 g faina48 g mandulaliszt
- 48 g faina de migdale3 g sütőpor
- 3 g praf de copt58 g tökmagolaj
- 58 g ulei de seminte de dovleac2 kanál cukrozatlan kakaó -2 linguri pudra de cacaoA tojásokat, a cukrot, a sót habosra keverjük, ha már szinte a duplájára nőtt a mennyisége beleöntjük a joghurtot, majd lassabb fordulaton keverve beleszórjuk a lisztekkel elkevert sütőport és kakaót is. Végezetül hozzáadjuk az olajat is.24 cm átmérőjű tortaformában, 160 C fokon 20-25 perc alatt készresütjük.Spumam ouale cu zaharul si sarea, pana isi dubleaza volumul, adaugam iaurtul, fainile, cacaua si praful de copt, la sfarsit turnam si uleiul.Tapetam o forma de tort cu diametrul de 24 cm cu hartie de copt, incalzim cuptorul la 160 grade C. Coacem aluatul 20-25 minute.6. Csokoládé mousse
- Mousse de ciocolata
200 g tejszín - 35%-os
- 200 g frisca 35%50 g zselatinmassza
- 50 g pasta de gelatina250 g csokoládé -
250 g ciocolata