Cheesecake tojáslikőr glazúrral - Cheesecake cu glazura de lichior de oua

  • 2018.03.13.
  • 4

Hozzávalók: (24 cm átmérőjű tortaformához)Az alaphoz:20 dkg keksz10 dkg vajA töltelékhez:50 dkg mascarpone25 dkg ricotta (vagy édes tehéntúró)20 dkg cukor4 tojás1 narancs reszelt héja2 csapott evőkanál liszt2 dl tejszínA glazúrhoz:2 dl tojáslikőr2 dl tejszín10 g porzselatin10 dkg fehér csokoládé1 kanál mézTojáslikőr helyett lehet bármilyen gyümölcspép, likőr, sűrű gyümölcsszörpA kekszet késes aprítóban megdaráljuk, ráöntjük a felolvasztott vajat és összekeverjük.A tortaforma aljára sütőpapírt helyezünk, beleszórjuk a vajas kekszmorzsát amit alaposan belenyomkodunk.Habosra keverjük a mascarponét, a ricottát, a cukrot, a narancshéjat és a tejszínt, keverés közben egyenként hozzávegyítjük a tojásokat és aparánként a lisztet is.A sütőt előmelegítjük 150 C fokra, a sütő aljába vízzel teli edénykét helyezünk.Beleöntjük a sajtkrémes masszát
az előkészített tortaformába, majd betoljuk a sütőbe és 60 percig pirulásig sütjük. Nem baj, ha a közepe kissé rezgősen puha marad. Lekapcsoljuk a hőt és a tortát a sütőben hagyjuk kihűlni úgy, hogy annak az ajtaját kissé kitámasztjuk.Másnap elkészítjük a glazúrt. A likőrt felforraljuk a mézzel, a tűzről félrehúzzuk és belekeverjük a tejszínben megpuhított zselatinport és a darabokra vágott csokoládét. Addig keverjük, amíg minden jól összeolvad, majd botmixerrel tovább pürésítjük. A még meleg glazúrt szitán átszűrjük, langyosra hűtjük, majd ráöntjük a hideg sajttortára.Ingrediente pentru forma cu diametrul de 24 cmPentru crusta:200 g biscuiti100 g unt topitPentru crema:500 g mascarpone250 g ricotta (sau branza de vaci)200 g zahar (se poate mai putin, dupa gust)4 oua200 ml friscacoaja rasa de la o portocala2 linguri rase de fainaPentru glazura:200 ml lichior de oua (sau piure/sirop de fructe, orice alt fel de lichior)200 ml frisca1 lingura de miere100 g ciocolata alba10 g granule de gelatinaPunem hartie de copt pe fundul tavii de copt cu margini detasabile.Macinam biscuitii, amestecam cu untul topit, o rasturnam in tava si o presam bine.Mixam mascarpone cu ricotta, cu zaharul, cu coaja de portocala, cu frisca lichida, adaugam ouale unul cate unul si la final faina. Turnam compozitia peste tava pregatita si il coacem 1 ora in cuptorul preincalzit la 150 g C. In cuptor asezam un vas cu apa. Dupa coacere lasam tava in cuptor sa se raceasca, usa cuptorului sa fie usor intredeschisa, proptita cu o lingura de lemn.A doua zi pregatim glazura: fierbem lichiorul cu mierea, il luam de pe foc, adaugam frisca in care am hidratat cateva minute gelatina si punem si ciocolata taiata cuburi. Mixam cu blenderul vertical pana la dizolvare completa, strecuram prin sita si il racim. Turnam peste cheescake-ul pregatit si lasam la rece o ora.