Pani Walewska

  • 2017.12.23.
  • 4

Ezt a finom mandulás-feketeribizlis-habos süteményt Napóleon lengyel kedveséről, Walewska asszonyról nevezték el.Hozzávalók:A tésztához:50 dkg liszt10 dkg porcukor20 dkg puha vaj6 tojás sárgája1 csomag sütőporA töltelékhez:6 tojás fehérje30 dkg cukor1 kanál étkezési keményítő1 kiskanál ecet1 üveg feketeribizli lekvár10 dkg vágott mandulaA krémhez:2 tojás sárgája10 dkg cukor5 dl tej3 dkg liszt2 dkg étkezési keményítő1 rúd vanília20 dkg puha vajA tésztához a vajat habosra keverjük a cukorral, egyenként belevegyítjük a tojások sárgáját, a sütőport, majd a lisztet. Ha a tészta összeáll műanyag fóliába tekerjük és 1 órára hűtőbe tesszük.Két sütőpapír
között két tésztalapot nyújtunk

(23X36 cm), majd óvatosan két sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük. Mindkét lapot megkenjük lekvárral, majd 170 C fokra előmelegített sütőben 15 percig sütjük. Közben a tojások fehérjéből és a cukorból nagyon kemény habot verünk, hozzákeverjük az ecetet és a keményítőt is, majd a két, félig megsült lekváros lapra kenjük. Megszórjuk vágott mandulával és a sütő hőmérsékletét
160 C fokra állítva további 20 percet sütjük.
A krémhez a tejet felforraljuk, hozzáadjuk a vaníliarúd kikapart magját és a hüvelyét is, majd hagyjuk pár percet, hadd vegye át a tej a vanília aromáját. A tojások sárgáját habosra keverjük a cukorral, majd hozzávegyítjük a lisztet és a keményítőt, felöntjük a forró tejjel és folytonosan kevergetve lassú tűzön besűrítjük.Ha kihűlt összekeverjük a habos vajjal.Az egyik lapot megkenjük a krémmel, majd rátesszük a másikat. Legalább egy napra hagyjuk, hogy az ízek összeérjenek, a roppanós lap kissé megpuhuljon, aztán szeleteljük.Nagyon finom, ünnepi sütemény, kiadós adag.