Diós-mandulás habcsók

  • 2017.12.26.
  • 8

Ez a finom, omlós habcsók lehetett a mai macarons ősatyja-anyja.
Könnyen elkészíthető ízletes aprósütemény,
kiváló
egy csésze kávé vagy egy bögre tea mellé.Hozzávalók:5 tojás fehérje (150-170 g)250 g cukor1 csipet só1 kiskanál ecet350 g dió, mogyoró vagy mandulapár csepp mandulaesszencia25 g lisztA tojások fehérjét összekeverjük a cukorral, a sóval és az ecettel, gőz fölé állítjuk és kézi habverővel addig keverjük, amíg a tojáshab 70 C fokra melegedik. Ha nincs ételhőmérőnk, akkor ezt a hőfokot úgy tudjuk megállapítani, ha beledugjuk az ujjunkat a habba és az csípi azt. Ezt nevezik csípősre melegíteni.
A keverőtálat levesszük a gőzről és gépi habverő gyors fordulatán kőkeményre verjük, belecsorgatjuk a mandulaaromát is.
A diót, a mandulát vagy a mogyorót száraz serpenyőben, folyton kevergetve illatosra pirítjuk, kihűtjük és finomra őröljük.A lisztet és a darált csonthéjast óvatosan a habba keverjük, alaposan összevegyítjük, de vigyázunk, hogy azt ne törjük össze.Habzsákba szedjük, sütőpapíros tepsibe kis halmokat nyomunk, egymástól tisztes távolságot hagyva, mivel sütés közben a habcsókok megnőnek.130 C fokra előmelegített sütőben, légkeveréssel 45 percig sütjük.A sütőből kivesszük a tepsit és hagyjuk kihűlni a habcsókokat, csak utána tesszük tálra.Finom csak így magára is, de kemény lekvárral, ízletes krémekkel összeragasztva is kitűnő.
Fém vagy műanyag dobozba téve másnapra megpuhul, sokáig elálló csemege.A receptet itt találtam.