Kókuszos csiga tangzhong technikával

  • 2017.11.11.
  • 5

A kókuszos csiga receptje a 700. blogbejegyzésem. Szerintem méltó módon ünnepeltem ezt a kerek számot, ez a csiga nagyon finomra sikerült.A receptet és a technikát a Csak mert szeretem blogon láttam, ezúttal is hála
Györgyinek ezért a finomságért.A tangzhong technikának köszönhetően
a kisült tészta puhább, ruganyosabb, hosszabb ideig friss marad. A technika nem más, mint egy "rántás" használata a tészta összeállításakor.Alább leírom a tangzongh elkészítését is.Most íme a kókuszos csigák receptje:Hozzávalók:1. Tangzhong4 dkg liszt20 dkg víz (2 dl)2. Töltelék20 dkg kókuszreszelék2 tojás fehérje15 dkg cukor1 kanál narancslikőr1 narancs reszelt héja4 dkg liszt2 dl tej1,5 dl víz3 dkg vaj3. Tészta20 dkg tangzhong60(+-2) dkg liszt2 tojás sárgája15 dkg cukor1,6 dl tej1 narancs reszelt héja5 dkg puha vaj2,5 dkg friss élesztőcsipet sóKenéshez1 tojás1. A tangzhonghoz összekeverjük a lisztet a tejjel, majd lassú tűzön, folytonos kevergetés mellett 65 C fokra melegítjük. Ha nincs hőmérőnk, akkor addig melegítjük, amíg barázdákat hagy a fakanál a pépben. Lefóliázzuk és hagyjuk kihűlni.A tangzhong 3 napig vígan elvan a hűtőben, használat előtt szobahőmérsékleten hagyjuk pár órát.2. A töltelékhez felforraljuk a
vízzel elkevert lisztet, a tejet, a vajat, a likőrt és a narancshéjat, majd beleszórjuk a kókuszreszeléket is. Forralva besűrítjük, majd hozzákeverjük a cukorral felvert tojásfehérjét is. Pár percig tovább főzzük. Fóliával kibélelünk egy 23X33 cm-es tepsit, belesimítjuk a kókuszos tölteléket, lefedjük és alaposan lehűtjük.3. A tésztához
a langyos tejbe szórunk kevés cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt és hagyjuk felfutni. Egy dagasztótálba szórjuk az összes többi hozzávalót, a tangzhongot is,
beleöntjük az élesztős tejet és alaposan kidagasztjuk. Ruganyos, puha tésztát kapunk. Lefedve duplájára kelesztjük (kb 1 óra).A tésztát két lapra osztjuk, az első lapot téglalap alakúra nyújtjuk (kb 4-5 mm vastagra). A közepére helyezzük a fél kókuszlap tölteléket (óvatosan ráborítva
a tésztára), jobbról-balról ráfordítjuk a két oldalát, majd alaposan körbenyomkodjuk, lezárva a széleket. Ismét vékonyra nyújtjuk, majd hosszában-középen megint kettéhajtjuk. A hosszú, keskeny tésztalapot újból 4-5 mm vastagra nyújtjuk. Keresztben 3-4 cm széles csíkokra vágjuk a tésztát, a csíkok egyik vége keskenyebb legyen, majd egyenként szorosan feltekerjük és sütőpapíros tepsibe helyezzük.
Letakarva 20-25 percig tovább kelesztjük, megkenjük felvert tojással, majd 180 C fokra előmelegített sütőben szép pirosra sütjük.Ugyanígy járunk el a másik lappal is.