Krémes-gyümölcsös minipite

  • 2017.09.06.
  • 3

Ezt a finomságot kollegám születésnapjára sütöttem, hatalmas sikert aratott, bizonyára máskor is el fogom készíteni.Robi, boldog születésnapot!Hozzávalók 24 db-hozA tésztához:40 dkg liszt20 dkg vaj1 tojás sárgájakb 1 dl hideg víz5 dkg porcukorcsipet sóA krémhez:3 egész tojás2 tojás sárgája15 dkg cukor1 vaníliarúd20 dkg vaj5 dl tejszínA habkarikákhoz:3 tojás fehérje (kb 14 dkg)28 dkg cukor (mindig a tojásfehérje súlyának a duplája)1 kk 9%-os ecetKell még:50 dkg áfonya (vagy bármilyen más bogyósgyümölcs)A lisztet deszkára szitáljuk, belereszeljük a fagyos vajat és gyors mozdulatokkal összemorzsoljuk. Hozzáadjuk a porcukrot, a tojássárgát, a sót és annyi hideg vizet, amennyitől rugalmas, sima tésztacipót kapunk. Fóliába tekerjük és legalább egy órára hűtőszekrénybe tesszük.Két részletben nagyon vékonyra, 2-3 mm vastagságúra nyújtjuk és akkora köröket vágunk ki belőle, amelyek egy muffinsütő öbleibe helyezve teljesen kitölti azokat. Jó alaposan benyomkodjuk a tésztát a formába, villával megszurkáljuk, mindegyikre darabka sütőpapírt helyezünk, majd megtöltjük száraz babbal. 180 C fokra előmelegített sütőben 15-20 percig sütjük. Eltávolítjuk a babot és a sütőpapírt és további 5 percre visszatesszük sülni. Szép rózsaszínű tésztakosárkákat kell kapjunk.
A krémhez a tojásokat és a tojások sárgáját edénybe tesszük, hozzáadjuk a vajat, a vanília kikapart magját és a cukrot, majd gőz fölött, folytonosan kevergetve (nehogy a tájásból rántotta legyen) addig főzzük, amíg pudingszerűen be nem sűrűsödik. Kihűtjük.A tejszínt felverjük és gyengéden hozzáakeverjük a vaníliás tojáspépet.A habkarikákhoz lemérjük a tojások fehérjét és hozzá dupla mennyiségű cukrot. Gépi habverővel jó keményre felverjük a tojásfehérjét, apránként adagolva hozzá a cukrot. Akkor jó, amikor a hab kemény, súlyos, gyöngyházfényű csillogású. Habzsákba szedjük és sütőpapíros tepsibe karikákat nyomunk. Ebből a mennyiségből két tepsire való lesz. 80 C fokos előmelegített légkeveréses sütőben 100 percet inkább szárítjuk, mint sütjük. A sütő ajtaját kissé kitámasztjuk és ott hagyjuk kihűlni a habkarikákat.A tésztakosarakat megtöltjük a krémmel, megszórjuk áfonyával és megkoronázzuk a habkarikákkal.

Címkék

Desszert Pite Ünnepi