Rókagombás-csirkés félholdak

  • 2017.07.09.
  • 6

Hozzávalók kb 45-50 darabhozA tésztához:50 dkg liszt25
dkg vaj2 dl tejföl2,5 dkg friss élesztő1 kk cukor1 ek só2 tojás sárgájaA töltelékhez:50 dkg rókagomba25 dkg darált csirkehús1 csokor zöldpetrezselyem1 fej vöröshagyma2 kanál olajsóborsA tetejére:1 tojáscsipet só2-3 kanál pirított szezámmagA langyos tejfölbe szórjuk a cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt. A vajat összekeverjük a liszttel, hozzáadjuk a sót, a tojások sárgáját, majd az élesztős tejfölt. Rugalmas, keményebb tésztát dagasztunk belőle, letakarjuk és 30 perc alatt duplájára kelesztjük.A hagymát apróra vágjuk és üvegesre dinszteljük az olajon, majd hozzáadjuk a darált csirkehúst. Folytonosan kevergetve pirítjuk. A gombát alaposan megtisztítjuk, megmossuk, jól lecsöpögtetjük, majd apróra vágjuk,
hozzáadjuk a csirkés hagymához és folytonosan kevergetve tovább dinszteljük, amíg elfővi a levét. Sózzuk, borsozzuk, végezetül megszórjuk a felaprított zöldpetrezselyemmel. Kihűtjük.A megkelt tésztát két darabra vágjuk, 2-3 mm vastagra nyújtjuk, 10-12 cm átmérőjű kiszúróval köröket vágunk. Mindegyik kör közepébe bő kiskanálnyi tölteléket teszünk, a korongokat összehajtjuk, alaposan lenyomkodjuk, hogy ne nyíljanak szét. Erre a clra használhatunk egy villát vagy speciális konyhai eszközt. Sütőpapíros tepsire helyezzük őket, megkenjük felvert, sózott tojással és 180 C fokra előmelegített sütöben addig sütjük, amíg szép pirosak nem lesznek.
Kiváló sörkorcsolya, előétel, reggeli-vacsora.