Gyors tejes-vajas kifli

  • 2017.07.16.
  • 2

Hozzávalók 8 darabhoz:30 dkg liszt2 dl tej20 g friss (vagy 4 g száraz) élesztő20 g olvasztott vaj1 kk só1 kk cukortej a kenéshezdurva só vagy magvak a szóráshozA langyos tejbe szórjuk a cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt, megkeverjük és pár perc alatt felfuttatjuk.A lisztet keverőtálba tesszük, hozzáadjuk
a sót, az olvasztott langyos vajat, majd az élesztős tejet. Alaposan kidagasztjuk, cipót formálunk belőle, majd 2-3 mm vastag kört nyújtunk belőle. Pizzavágó segítségével 8 cikkre vágjuk, minden cikket a szélesebb felétől elindulva hosszában
megnyújtva szorosan feltekerjük. Sütőpapíros tepsibe helyezzük a kissé meghajlított kifliket, tejjel megkenjük őket, majd nejlonzacskót húzunk a tepsire. Ahhoz, hogy a nejlon ne ragadjon a tésztához, a tepsi közepébe egy magas vizespoharat helyezünk.A sütőt
felhevítjük
220 C fokra, eltávolítjuk a nejlont és a poharat, ismét megkenjük
a kifliket tejjel, megszórjuk a durva sóval, vagy amivel akarjuk
és ropogós-pirosra sütjük őket.
Az első 5 perc után visszavettem 200 C fokra a sütő hőmérsékletét.Köszönöm Gabojszának ezt a pazar receptet, igazi békebeli kifli, amelyről csak álmodni mertem (eddig).