Joghurtos citromtorta limoncellos tükörzselével és citromos házi pillecukorral

  • 2017.04.01.
  • 4

A torta Anca kolleganőm születésnapjára készült, volt vele munka, de megérte minden percét. Édesen savanykás ízvilág, könnyed torta, parádés ünnepi sütemény.Hozzávalók egy 24 cm átmérőjű tortához:- A piskótalapokhoz:6 tojás fehérje6 kanál cukor6 kanál liszt
1 citrom reszelt héja és leve- A töltelékhez:5 dl tejszín4 dl görög joghurt1 adag lemon curd10 lap zselatin (17 g)- A citromos zselélaphoz:2 dl limoncello likőr2 dl citromszörp5 lap zselatin (8,5 g)- A tükörglazúrhoz:0,6 dl limoncello0,4 dl citromszörp10 dkg fehér csokoládé0,3 dl tejszín1 kanál glükózszirup4 lap zselatin (6,6g)- A citromos pillecukorhoz:6 lap zselatin (10 g)25 dkg cukor1 kanál glükózszirup (vagy méz)3 dl citromszörp3 tojás fehérjeA lapok öntözéséhez:1 dl citromszörpElőző nap elkészítjük a pillecukrot, a citromzselé lapot és a lemon curdot.Lemon curd itt.A pillecukorhoz a
zselatin lapokat bő hideg vízbe áztatjuk. A citromszörpöt feltesszük főni
a cukorral és a glükózsziruppal. Kevergetve felforraljuk, amíg a cukor elolvad. A zselatinlapokat alaposan kicsavarjuk és belevegyítjük a szirupba, amit levettünk a tűzről. A tojások fehérjét kemény habbá verjük, majd belecsorgatjuk a forró szirupot és tovább verjük, amíg a tojás fehérje selymes, fényes, nyúlós masszává nem válik.Kiolajozott, sütőpapíros műanyag dobozba öntjük, másnapig dermedni hagyjuk. Keményítővel elkevert porcukorra borítjuk, majd éles késsel vagy ollóval kockákra vágjuk.A tortalapokhoz a tojások fehérjét kemény habbá verjük, apránként hozzáadjuk a cukrot, a citrom levét és reszelt héját, majd óvatosan beleforgatjuk a lisztet is. Kapcsos, sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük, majd 180 C fokra előmelegített sütőben 20-25 percig tűpróbáig sütjük. Rácsra borítva kihűtjük, majd kettévágjuk.A citromos zselélaphoz hideg vízbe áztatjuk a zselatinlapokat,
a limoncello-t és a citromszörpöt
összeforraljuk, majd belekeverjük a kicsavart zselatinlapokat. Fóliával bélelt tortaformába öntjük és hideg helyren megdermesztjük.A töltelékhez hideg vízbe áztatjuk a zselatinlapokat. 2 dl joghurtot kevergetve felforralunk, belekeverjük a kicsavart zselatinlapokat, majd a maradék joghurttal kissé visszahűtjük. A tejszínt kemény habbá verjük, belekeverjük a zselatinos joghurtot és a lemon curdot.A piskótalap köré tortakarikát pattintunk, meglocsoljuk a citromszörp felével, ráhalmozzuk a töltelék felét, ráborítjuk a fóliáról leválasztott zselélapot, majd betakarjuk a többi krémmel. Tetejére borítjuk a maradék
szörppel meglocsolt piskótalapot, végezetül alaposan behűtjük.Elkészítjük a tükörglazúrt, elsimítjuk a torta tetején, egy óra alatt megdermesztjük. Eltávolítjuk a tortakarikát, pillecukor kockákkal, kandírozott citromszeletekkel díszítjük.