Almás vagy körtés csavar

  • 2017.03.12.
  • 7

Hozzávalók:A tésztához:50 dkg liszt1/2 kk só2,5 dkg friss élesztő2,5 dl tej4 kanál cukor1 tojás10 dkg vajA töltelékhez:5 nagyobb alma (vagy keményebb körte)3-4 kanál cukor1 kiskanál fahéj2 kanál darált dió vagy mogyoróA tetejére:1 tojás sárgája1 kanál tejA langyos tejben feloldjuk az élesztőt, beleszórunk egy kevés cukrot és hagyjuk felfutni. A lisztet keverőtálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, a cukrot, a tojást, az olvadt, de langyos vajat és az élesztős tejjel selymes, keményebb tésztát dagasztunk. Lefedjük és huzatmentes, meleg helyen kb 1 óra alatt duplájára kelesztjük.
Az almát (körtét) alaposan megmossuk, héjastól a reszelő nagy lyukán lereszeljük. Megszórjuk a cukorral és a fahéjjal és lassú tűzön, gyakran kevergetve addig pároljuk, amíg teljesen elfővi a levét. Kihűtjük.A tésztát deszkára borítjuk, téglalap alakú, 3-4 mm vastag lappá nyújtjuk. A szélesebb oldal alsó felét megszórjuk darált dióval (vagy kekszmorzsával, grízzel stb), elosztjuk rajta az almatölteléket, majd a tésztalap felső oldalát ráborítjuk.Merőlegesen 2,5 cm széles csíkokra vágjuk. A tésztaszalagok mindkét végét megfogjuk és megcsavarjuk, majd a csavarokat sütőpapírral bélelt tepsibe ültetjük egymás mellé.Tiszta konyharuhával letakarjuk és addig kelesztjük, amíg a közben bekapcsolt sütő 180 C fokra melegszik.A tészták tetejét megkenjük a tejjel elkevert tojás sárgájával, majd légkeveréses sütőben szép rózsaszínűre sütjük.Tetszés szerint megszórhatjuk porcukorral.Az almás csavar receptjét itt olvastam.